Izbori raspisani a kad će, ne zna se 1Nenad Bjeković i Jovan Šurbatović foto: FSS/Nebojša Parausić

Izborne rokove, kostituisanje tela i procedure naknadno će definisati Izvršni odbor nacionalnog Saveza. Pod izgovorom zakasnelog prispeća, nisu uopšte uzimani u obzir amadmani na nov Statut, na čijem je donošenju „strani faktor“ insistirao

Mada je predsednik FS Regiona istočne Srbije Novica Tončev tvrdio da raspisivanje opštih izbora nije bilo na dnevnom redu jučerašnje sednice Skupštine Fudbalskog saveza Srbije, najviše telo jednoglasno je raspisalo izbore na svim nivoima.

Dve nedelje pre nego što je trebalo da isti budu završeni, onako kako je Evropska fudbalska federacija letos naložila, a bliski saradnici u martu prooteranog prvog čoveka FSS Slaviše Kokeze, na to nevoljno pristali.

– Kao sledeći korak, svi regionalni Savezi će morati da usaglase svoje Statute sa Statutom FSS. Kada se to uradi, izbori će biti održani od dna fudbalske piramide do izbora novog IO FSS za četvorogodišnji mandat, i to što je pre moguće, u skladu sa vremenskim sledom izbora. Na kraju, moramo da se postaramo i da se obavi revizija pravilnika relevantnih takmičenja, sudijskih pitanja, mera protiv nameštanja utakmica, standardnih ugovora za igrače, kao i postupaka postojećeg Veća za rešavanje sporova na nacionalnom nivou, da bi se obezbedilo puno poštovanje zahteva UEFA i FIFA do početka sezone 2022/23… – između ostalog je rekao Nikola Luka, u svojoj uvodnoj reči u svojstvu predstavnika UEFA.

– Nije mi jasno odakle tačka osam o raspisivanju izbora u Fudbalskom savezu Srbije u dnevnom redu. Izvršni odbor je uputio predlog dnevnog reda, nije sad vreme da se bavimo ko je i na koji način uvrstio ovaj predlog. Nismo protiv izbora, naprotiv. Tražimo da se u ovom trenutku ova tačka izbriše iz dnevnog reda – reagovao je član Izvršnog odbora FSS i prvi čovek FS Regiona istočne Srbije, Novica Tončev, ali njegov protest je bio pucanj u prazno jer je i on sa istomišljenicima na kraju prihvatio da bude doneta odluka o pokretanju ovog procesa, nakon čega će IO FSS definisati izborne rokove, konstituisanje odgovarajućih tela i izborne procedure.

Isti ministar bez portfelja u Vladi Srbije pobunio se i protiv apriori odbijanja čak 30-ak amandmana (kasno poslati, zvanično objašnjenje) i promene u članu 38. Statuta, koji se tiče počasnog predsednika, tvrdeći da je na sednici IO FSS odobren drugačiji sadržaj.

– Nema razloga da se delimo, to je odgovornost zamenika predsednika (Nenada Bjekovića, prim. aut) i generalnog sekretara FSS (Jovana Šurbatovića, prim. aut). Ako se sećate, Nacrt Statuta odbijen je glasanjem 7:4. Kasnije smo usvojili predlog, zbog reprezentacije. Ako ljudi iz UEFA kažu da amandmani nisu na mestu, jednoglasno ćemo da ih odbijemo – napao je pa pomirljivo poručio visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije, u čemu su ga, na  svoj način, javno podržali predstavnici FK Rad i FK Vojvodina, ali i neki drugi prisutni, mrmljanjem u bradu.

Uglavnom, posle 70 minuta rasprave, svi su podigli ruku i za usvajanje Statuta, čiji su izrada i usvajanje – bez diktatorskih ovlašćenja predsednika FSS, dozvoljenog angažovanja političara u ovom sportu, rešavanja sporova na štetu fudbalera – takođe bili deo paketa zahteva „stranog faktora“.

Aplauz za „orlove“

Pre prelaska na bistrenje stvari zbog kojih su se okupili svi prisutni su aplauzom pozdravili plasman naše najbolje reprezentacije na Svetsko prvenstvo, a predstavnici UEFA preneli su čestitke predsednika Evropske fudbalske federacije Aleksandera Čeferina i generalnog sekretara, Teodora Teodoridisa, upućene „orlovima“ posle uspeha u kvalifikacijama za Mondijal 2022. godine u Kataru.

Čudna matematika

Predsednik Verifikacione komisije Marjan Ristić konstatovao je u jednom trenutku da sednici u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi prisustvuju 63 člana skupštinskog saziva. I to nedugo pošto je prethodno, sa 32 glasa – za i 26 – protiv, prošao predlog zamenika predsednika FSS, Nenada Bjekovića, da Radno predsedništvo čine on, počasni predsednik Saveza Tomislav Karadžić i Stanislav Karasi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari