Jam Madar prvi put na Partizan posle neslavnog raskida 1 EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Partizan će sutra uveče ugostiti košarkaše Fenerbahčea u 7. kolu Evrolige (20.30).

Letošnji rastanak bio je toliko buran da je doveo do toga da Partizan prekine svaki vid saradnje sa Miodragom Miškom Ražnatovićem, jednim od najpoznatnijih i najuticajnijih košarkaških agenata u Evropi.

Obe strane su mislile da su u pravu; o određenim detaljima pričao je i sam Željko Obradović koji je bio uveren u to da će Madar ostati u Partizanu. Njih dvojica su tokom leta razgovarali o košarkaškim stvarima, segmentima u kojima izraelski plejmejker mora da napreduje, kao i o tome kakvu će ulogu imati u takmičarskoj 2023/24.

Novac i sama priroda ugovora nisu pominjani, međutim, nakon određenog vremenskog perioda, Madar je pozvao Obradovića stavljajući akcenat u toku razgovora na novac, visinu ugovora posle čega ga je trofejni stručnjak uputio na Zorana Savića, sportskog direktora u Partizanu.

Izraelac je smatrao da zaslužuje mnogo više novca od sume koju je primao (oko 400.000 evra) što nije bilo u skladu sa onime što su u Partizanu projektovali za njega. U međuvremenu se u priču uključio Fenerbahče, ponudivši 23-godišnjem plejmejkeru daleko unosniju ponudu (navodno, 800.000 evra po sezoni).

Kada su u Partizanu shvatili da je situacija ozbiljna i da izmiče kontroli već je bilo kasno, s obzirom na formu ugovora sa igračem potpisanog 2021. (2+1 sezona). Madarovi zastupnici su očigledno iskoristili „pravne praznine“ omogućivši mu da kao slobodan igrač, kako su u Fenerbahčeu objasnili, potpiše za istanbulskog giganta.

Zbog napravljenog „pravnog driblinga“ crno-beli su odlučili da prekinu svaku dalju saradnju sa Miškom Ražnatovićem koji je tada otkrio da je za svog klijenta od Partizana tražio povećanje primanja za sezonu 2023/24 od 75.000 evra kako bi ugovor bio produžen, ali da klub to nije hteo da prihvati, kao ni mogućnost da se pod istim uslovima okonča saradnja do kraja aktuelne takmičarske godine.

SPORIJE UKLAPANJE U FENERU

Fenerbahče je rezultatski odlično započeo sezonu. U Beograd stiže sa svega jednim doživljenim porazom u Evroligi, na skoru 5-1. Isti učinak ima i u šampionatu Turske.

Jam Madar se još uvek privikava na zahteve trenera Dimitrisa Itudisa, kao i na nešto veću konkurenciju na jedinici, nego što je bila u Partizanu. Ostanak Nika Kalatesa letos nije bio planiran, međutim, određene okolnosti doprinele su da iskusni reprezentativac Grčke ne promeni sredinu.

Lider tima je Skoti Vilbekin koji je najbolji strelac i drugi najkreativniji košarkaš Fenera u Evroligi (13,7 p i 2,8 as) dok su dokazani „bol hendleri“ sa dvojke Marko Gudurić i Tajler Dorsi. Amerikanac grčkog porekla više je šuter i egzekutor nego li kreativac, ali svakako uzima minute koji bi možda trebalo da pripadnu Izraelcu.

Madar u Evroligi igra u proseku 16 minuta, što je četvrta najmanja minutaža u odnosu na sve saigrače u najelitnijem rangu takmičenja. Učinak u napadu mu je prosečan (7,4p, i 1,8 as) a utisak je da Itudis mnogo više ceni njegove defanzivne sposobnosti.

Veoma se muči u šutu sa distance, od starta sezone. Doduše, ne šutira puno, ali je na pet evroligaških utakmica pogodio svega dve trojke iz deset pokušaja. Ukupno je iz igre pokušao 14 puta, što je veoma malo za jednog plejmejkera.

Očigledno je da se za minutažu bori nastupima u odbrani. Njegova agresivnost na perimetru i vršenje pritiska na liniji dodavanja opšte su poznata stvar i čini se njaveći kapital u borbi sa žestokom konkurencijom u timu.

DOČEK NAVIJAČA

Od letošnjeg odlaska iz Partizana, Jam Madar će sutra prvi put nastupiti pred navijačima crno-belih. Teško je očekivati da će naići na dobrodošlicu, s obzirom na to kako je u javnosti predstavljen način na koji se rastao sa klubom.

Izraelac je u prethodne dve godine bio jedan od omiljenijih igrača i neko ko je zbog borbenosti i strasti ispoljene na terenu dobijao kredit kod navijača i kada je oscilirao u formi. Njegov iznenadni odlazak iz kluba nije bio dobro prihvaćen od strane pristalica srpskog velikana. S tim u vezi, biće zanimljivo videti kako će biti ugošćen u Beogradskoj areni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari