Japanski premijer: Olimpijske igre će biti dokaz pobede nad virusom 1Foto: EPA-EFE/ FRANCK ROBICHON

Japanski premijer Jošihide Suga obećao je danas da će pandemiju staviti pod kontrolu i da će se ovog leta održati Olimpijske igre u Tokiju, što će, kako je ocenio, biti dokaz pobede nad korona virusom.

U govoru pred Parlamentom, Suga je rekao da će njegova vlada izvršiti reviziju zakona, kako bi mere protiv korona virusa postale izvršive uz kazne i nadoknade.

Japan je na početku pandemije dobro kontrolisao situaciju, nije bilo strogih mera protiv širenja zaraze, ali je u poslednjih nekoliko nedelja broj zaraženih u porastu.

„Da bih vratio osećaj sigurnosti staviću pod kontrolu korona virus, koji besni širom sveta i koji sada pogadja Japan. Stajaću u prvim redovima bitke“, naveo je on.

Suga je rekao da će održavanje Olimpijskih igara biti „dokaz pobede protiv korona virusa“.

„Uspostavićemo pune mere protiv zaraze i nastavićemo odlučno sa pripremama, kako bismo organizovali Igre koje mogu pružiti nadu i hrabrost celom svetu“, dodao je on.

U nedavnoj anketi u medijima, oko 80 odsto javnosti u Japanu smatra da Olimpijske igre ne bi trebalo da se održe.

Suga je rekao da je vakcina ključna i da se nada da će vakcinacija početi kada Ministarstvo zdravlja Japana odobri Fajzerovu vakcinu, jednu od tri inostrana dobavljača, krajem februara. Olimpijske igre trebalo je da se održe u Tokiju prošlog leta, ali su odložene za godinu dana zbog pandemije i počeće 23. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari