Jedan od najboljih Denverovih početaka, a na pola puta od najboljeg 1Foto: Fonet/AP

Denver je u svoju 48. sezonu u NBA ligi, a u 78. sezonu američke profesionalne košarke, krenuo kako i doliči šampionu.

Ima sve četiri pobede. To mu je najbolji početak u poslednjih pet godina.

I 2018. savladana su sva prva četiri rivala. Bila je to prva sezona novog ugovora koji je Nikola Jokić sklopio na pet godina za maksimalnih 148 miliona dolara. I odmah je nastavio da se ističe, idući ka neslućenim visinama. U pobedi protiv Klipersa u Los Anđelesu u prvom kolu (107:98) dao je 21 poen. Već u drugom kolu, kada je u Koloradu pao Finiks (119:91), postigao je tripl-dabl: 35 poena i po 11 skokova i asistencija.

Iz igre je šutirao 8-8 za dva i 3-3 za tri. Stao je rame uz rame s legendarnim Viltom Čemberlenom, jedinim pre njega koji je imao učinak „trostruko-dvostruko“ s najmanje 30 poena, a bez promašaja iz igre i to dvaput (1966, 1967). Jokić je tada postao i prvi Denverov igrač s tripl-dablom u prve dve utakmice posle Feta Lejvera, kome je to pošlo za rukom i 1987. i 1989.

Denver je prvi put poklekao u toj sezoni kada se za petu utakmicu vratio u „Stejpls centar“ u „gradu anđela“. Lejkersi su pobedili sa 121:114.

Sve četiri pobede na početku zabeležene su i 1979, a svih pet 2010. U sledećem meču Denver je gost Minesote.

I kada bi pobedio još jednom, i dalje bi bio pred izazovom da ponovi svoj najbolji start ikada. Svih šest pobeda postigao je 1985, a najviše u nizu – osam – 1976. U toj godini su pomirene suprotstavljenosti Nacionalne košarkaške asocijacije (NBA) i Američke košarkaške asocijacije (ABA), koje su imale zasebna takmičenja. Počelo je da se igra pod jednim krovom.

Denver je bio jedan od četiri tima koji su iz ABA prešli u NBA. Od tada traje njegov novi profesionalni život s vrhuncem u prošloj sezoni, kada je s Jokićem, perjanicom u plej-ofu, osvojena prva titula prvaka.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari