Jokanović pao na odbrani 1Foto: EPA-EFE PETER POWELL

Slaviša Jokanović je prokockao prvu trenersku šansu u Premijer ligi. Srpski trener dobio je danas otkaz u Fulamu, a na njegovo mesto imenovan je italijanski stručnjak Klaudio Ranijeri.

Klub sa „Krejven Kotidža“ osvojio je u 12 kola Premijer lige samo pet bodova, a sedmi uzastopni poraz koji je klub prošlog vikenda doživeo protiv Liverpula (0:2) na „Enfildu“ bio je kap koja je prelila čašu.

Britanski mediji navode da je bogati vlasnik Fulama, inače milijarder iz Bangladeša, Šahid Kan, odlučio da smeni Jokanovića „teška srca“. Menadžer koji je uveo Fulam u Čempionšip impresivnim rezultatima prošle sezone imao je ogromno poverenje Kana, ali je ovaj na kraju ipak poslušao savete saradnika koju su mu navodno predočili da je samo 11 postignutih, a čak 31 primljen pogodak od početka sezone ipak previše. Kan je pred novinarima govorio u superlativima o srpskom treneru nakon što mu je uručio otkaz.

– Nisam očekivao da ću saopštavati ovakvu objavu o Slaviši i želeo bih da su okolnosti takve da to ne moram da uradim, ali naš put ove sezone doveo me je do odluke za koju verujem da je prava za naše igrače, klub i navijače. Slaviša će uvek imati moju zahvalnost i poštovanje zbog svega što je uradio da vrati Fulam u najviši rang. Nadam se da svi u Fulamovoj porodici dele ovaj osećaj prema Slaviši i da mi se pridružuju u željama da ima dobru sreću, gde god bio njegov sledeći korak – rekao je Kan.

Fulam je drugi klub koji je Jokanović kao trener uveo u Premijer ligu. Bivši trener Partizana uspeo je pre tri godine da uvede Votford iz Čempionšipa u najviši rang, ali mu je tada uprkos sjajnim rezultatima uprava uručila otkaz, smatrajući da je za Premijer ligu ipak neophodan iskusniji menadžer. Ovog leta Jokanović je od Kana dobio čak 120 miliona evra za pojačanja, zbog čega se očekivalo da klub bude stabilan na sredini tabele, umesto da strepi za opstanak.

Odluka da se Klaudio Ranijeri imenuje za Jokanovićevog naslednika nije iznenađenje. Italijan je u tridesetogodišnjoj trenerskoj karijeri vodio neke od najpoznatijih evropskih klubova, od Čelsija, do Juventusa, Intera, Napolija, Rome, Valensije, Atletiko Madrida… Poslednji veliki uspeh ostvario je pre dve sezone kada je sa Lesterom, koji je takođe tek ušao u Premijer ligu iz Čempionšipa, postao šampion.

Navijači razočarani zbog smene

Udruženje navijača Fulama objavilo da je razočarano smenom Slaviše Jokanovića, koga nazivaju „jednim od najuspešnijih trenera u istoriji kluba“. Navijači londonskog kluba navode i da je Jokan „nasledio tim bez pravca i zbrku, ali da je uspeo da proizvede ekipu kojoj su se divili kao retko kome u Čempionšipu“, zbog čega se njegov učinak ocenjuje kao „izuzetan“.

– Udruženje je razočarano zbog toga što je Slaviša Jokanović otišao iz kluba. Želimo javno da istaknemo zahvalnost za sve uspehe koje je Fulam ostvario za tri njegove godine na funkciji trenera. Klub je početkom ove nedelje izrazio želju da Jokanović ostane. Da li je njegova smena došla prerano, pitanje je koje će ostati predmet debate – navodi se između ostalog u saopštenju navijača Fulama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari