Nikola Jokicfoto EPA-EFE/JASON SZENES

Jeste Juta poslednjih sezona slovila za neljubaznog domaćina, međutim nakon letošnjih promena očekivalo se da će kvalitet i iskustvo igrača Denver Nagetsa doneti prevagu na startu 77. NBA sezone. Nasuprot tome, Džezeri su „oduvali“ Nikolu Jokića i saigrače snagom tornada (123:102).

Jedan od ubedljivijih startnih poraza Nagetsa može se posmatrati iz više uglova, međutim, osnovni je utisak da su prikazane manjkavosti nešto što bi moglo da Denver proganja kao noćna mora tokom čitave takmičarske godine.

Određene kadrovske promene napravljene tokom leta trebalo bi da unaprede odbrambene sposobnosti ekipe koja je prošle sezone prema defanzivnom rejtingu 111,5 bila negde na sredini, a sasvim sigurno u neskladu sa šampionskijm ambicijama.

Nagetsi su u takmičarskoj 2021/22 u proseku primali 123,3 poena po meču što je bilo previše, a predstavljalo zadatak da se u tekućoj takmičarskoj godini stvari promene.

Brus Braun, pre svih, ali i Diandre Džordan, dovedeni su kako bi defanzivna agresivnost bila veća kako u spoljnoj liniji, tako i u zaštiti obruča.

Uprkos tome što je Juta tokom leta pretrpela radikalne kadrovske promene, ostala bez Donovana Mičela (Klivlend), Bojana Bogdanovića (Detroit), Rojsa O Nila (Bruklin), Rudija Gobera (Minesota), prethodno i Džoa Inglsa (Milvoki) – faktički starne petorke iz prethodnih, uspešnih godina – Denver nije uspeo niti znao kako da materijalizuje činjenicu u formi nedovoljne uigranosti i defanzivne poroznosti Džezera.

Jeste tek sam početak takmičarske godine, međutim u Nagetsima su sigurno vrlo ozbiljno shvatili poruku u vidu 123 primljena poena.

To što je domaćin ubacio 16 trojki iz 38 pokušaja rezultat je koncepcijskog rezona zbog šutera kao što su Lauri Markanen (letos stigao iz Klivlenda), Malik Bizli (Minesota), Džordan Klarkson.

Preiskusni Rudi Gej je na startu sezone pokazao da još uvek može biti važan faktor za NBA standarde, s obzirom na to da je sa distance šutirao impresivnih 4/6.

„Oni su imali mnogo šuteva (za tri poena). Bili su otvoreni. Nije da su pogađali samo iznuđene“, realan je i tačan u opservaciji bio Nikola Jokić.

Odbrana na perimetru upravo je problem Nagetsa, naročito kada su na suprotnoj strani dobri šuteri sa pozicija četiri i pet.

Nikola Jokić, ali i Erik Gordon, kao tandem u centarskoj liniji, nisu toliko mobilni u odbrani, prevashodno na liniji za tri poena što može predstavljati problem protiv ekipa nalik Juti koja u petici Keliju Oliniku, četvorkama Lauriju Markanenu i Rudiju Geju ima sasvim korektne šutere. Uostalom, njih trojica su protiv Nagetsa ubacili devet od ukupno 16 trojki.

„Nismo toliko šutirali. Drugo poluvreme je bilo malo bolje, ali ne tamo gde bi trebalo da bude. Čak i kada smo imali prilike za otvorene šuteve nismo ih koristili. Kao da nismo znali šta da radimo s loptom“, samokritičan je poslednji dvostruki i aktuelni MVP NBA lige.

Jeste Denver loše šutirao za tri poena (svega 22,7 odsto), imao je i 23 izgubljene lopte na 21 timsku asistenciju, ali je kapitulirao zbog brojnih defanzivnih propusta.

Uostalom, statistički je imao četvrti najlošiji defanzivni rejting posle prvog kola; slabiji su imali samo Filadelfija, Bruklin i San Antonio.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari