Jokić opstaje na MVP nivou 1Foto: Twitter Denver

Polufinalni serijal plej-ofa NBA lige počeće u noći između subote i nedelje duelima u Istočnoj konferenciji.

Filadelfija će ugostiti Atlantu, dok će Bruklin biti domaćin Milvokiju. Houksi se mogu i okarakterisati kao tim koji je iz ugla podređenog najviše pokazao; uostalom, jedina je ekipa koja je prošla prvu fazu plej-ofa a da nije imala prednost domaćeg terena (Dalas jutros imao šansu da eliminiše Kliperse).

Tre Jang i Bogdan Bogdanović „počistili su Nikse (4-1) i tako nagovestili da bi mogli da budu ravnopravan takmac Siksersima, pogotovo ako Džoel Embid zbog povrede ne bude bio prisutan od prvog meča.

Finiks i Denver mogu se podvesti pod termin – iznenađenje, Sansi zbog snage rivala formata LA Lejkersa, a Nagetsi, ne samo zbog kvaliteta Portlanda, već i broja povređenih, a vrlo bitnih igrača: Marej, Barton, Dozir.

Ako je i bilo sumnje, već u prvoj rundi plej-ofa postalo je jasno da Nikola Jokić zaslužuje priznanje MVP regularnog dela sezone.

Nagetsi su, bez trojice vrlo bitnih igrača u rotaciji, eliminisali Portland u šest mečeva, a srpski as bio je apsolutni lider i nerešiva enigma za odbranu Blejzersa.

U poslednjem susretu, sa 36 poena premašio je i lični prosek od 32,5 poena i skoro 10 skokova po utakmici u doigravanju: Denver je uvodnu rundu završio među četiri najefikasnija tima tokom plej-ofa, a Jokić je imao ubedljivo najveći uticaj na igru Nagetsa.

Da su puleni trenera Melouna napravili podvig, jasno je i na osnovu uvida individualnog dometa Demiana Lilarda.

Fenomenalni bek prosečno je beležio 34,3 poena i 10,1 asistenciju završivši učešće u doigravanju kao jedan od trojice najdominantnijih igrača.

Nagetsi su izbacili i jednu od šuterski najboljih ekipa sa distance (najviše ubačenih trojki u plej-ofu) i u narednoj rundi nameriće se na Finiks. Sansi su, daleko lakše nego što se očekivalo, izbacili Lejkerse.

– Mislim da je Nikola MVP. Igrao je svaku utakmicu. Radi sve za svoj tim. Bio je prvi igrač ove serije. Pogađao je iz svih pozicija. Činio je saigrače boljim. Ako postoji neka sezona u kojoj bi jedan igrač poput Nikole mogao da povede tim ka tituli, onda je to ova. Mislim da bilo koji tim (ove sezone) može da osvoji titulu, što me je još više frustriralo nakon eliminacije. Ako sam osećao da mogu da iznesem sezonu do pehara, onda je to bila ova. Ipak, definitivno mislim da je Jokić sposoban za to – iskren je bio Lilard, lider Portlanda koji je u petom meču sa 55 poena i 12 ubačenih trojki postavio nove rekorde u istoriji plej-ofa NBA lige.

Zvanični šampion, ispostaviće se, nije bio dorastao Devinu Bukeru i saigračima.

Prosto je neverovatno koliko su loše šutirali sa distance; u svih šest utakmica, prosečno tek 29,9 odsto.

Povreda Entonija Dejvisa i njegovo neigranje u većem delu serijala sa Sansima jeste bio nenadoknadiv gubitak, ali je i bez „Obrve“ tim iz Los Anđelesa jednostavno morao da pruži bolji otpor.

Uprkos proseku od 23,3 poena i osam asistencija, Lebron Džejms je odigrao jedno od najslabijih doigravanja u karijeri.

Uostalom, prvi put od 2010. doživeo je eliminaciju iz plej-ofa pre finalne serije.

Sansi su pokazali da su timski daleko bolja i efikasnija ekipa (sa 24,3 asistencije među četiri najorganizovanija napada u plej-ofu), bez obzira na to što su od starta serije igrali sa rovitim Krisom Polom.

Devin Buker je bio briljantan sa prosekom od 29,7 poena. Atlanta je počistila motivisane Nikse, koji su se ove sezone prvi put pojavili u plej-ofu posle osam godina.

Tre Jang bio je lider tima (29,2p, 9,8as) a način igre Atlante negde pokazuje da će imati dovoljno argumenata da namuče i Filadelfiju u narednoj rundi, uprkos tome što su Siksersi imali najbolji skor u Istočnoj konferenciji na kraju regularnog dela. U svom prvom plej-ofu u NBA karijeri, Bogdan Bogdanović na proseku je od 14,4 poena, 3,8 asistencija i 33,3 odsto šuta sa distance.

Polufinale plej-ofa

Istok

Bruklin – Boston

Filadelfija – Atlanta

Zapad

Finiks – Denver

Juta – Dalas/Klipers

* serija se igra u četiri dobijene po sistemu 2-2-1-1-1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari