"Jorgandžije" prekinule seriju Reala 1Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Atletiko je, konačno, prekinuo crnu seriju u susretima sa Realom.

U utakmici UEFA Superkupa, odigranom u Talinu,koji bilo praktično bio repriza finala Lige šampiona iz 2014. i 2016. godine (oba puta je Real izlazio kao pobednik) „jorgandžije“ su ostvarili pobedu posle produžetaka 4:2 (2:2, 1:1).

Nije prošao ni minut igre a Atletiko je poveo. Dijego Godin je poslao dugu loptu, Dijegu Kosti koji je glavom dao sebi for i krenuo ka golu Reala, prošao je po desnoj strani pored dvojice igrača i onda iz mrtvog ugla zakucao loptu u mrežu loše postavljenog Navasa. Ovaj gol Koste posle 49 sekunda igre je najbržie postignut gol u finalu bilo kog evropskog takmičenja. Dosadašnji rekorder bio je Paolo Maldini koji je u finalu Lige šampiona Milan – Liverpulom postigao gol posle 51 sekunda igre.

Atletiko se povukao u nameri da iz kontranapada pokuša da iznenadi Real, ali je odbrana „kraljevića, potpomognuta igračima sredine terena bila na visini zadatka, a prvu šansu za izjednačenje imali su u 18. minutu. Marselo je posle lepog driblinga sa krila ubacio loptu do Marka Asensija, ovaj je petom probao da savlada Oblaka ali je golman Atletika je vrhovima prstiju odbranio.

U 27. minutu mreža Oblaka se ipak zatresla. Bejl je prošao po desnoj strani, centrirao na drugu stativu gde se iza leđa Stefanu Saviću iskrao Karim Benzema i glavom poslao loptu pored nemoćnog Oblaka. Samo dva minuta kasnije Real je imao šansu da potpuno preokrene rezultat. Asensio je ušao u kazneni prostor Atletika imao vremena da se namesti bira u koji će ugao da šutira ali je bio za malo neprecizan.

Drugo poluvreme počelo je obostrano nervoznom i nepovezanom igrom pa su već u 56. minut treneri izvršili prve izmene – Modrić je ušao u igru umesto Asensija za Real, a Grizmana, koji se praktično nije „video“ je zamenio Korea.

U 63.minutu Real dolazi do vođsta. Huanfran nije uspeo da udari loptu glavom, ali jeste rukom i poljski sudija Šimon Marćinjak je pokazao na jedanaesterac. Nakon odlaska Ronalda odgovornost za izvođenje najstrože kazne preuzeo je kapiten Serhio Ramos i rutinski poslao Oblaka na jednu a loptu na drugu stranu.

To je nateralo fudbalere Atletika da krenu agresivnije ka golu Navasa i to im se isplatilo u 79. minutu.

Marselo je hteo da sačuva loptu u terenu ali je ona došla do Huanfrana koji je probio do kaznenog prostora dodao Korei, ovaj sa gol-aut linije vratio do Dijega Koste, koji rutinski iz neposredne blizine šalje loptu pod prečku za.

Do kraja regularnog toka meča nijedna ekipa nije stvorila nijednu konkretniju šansu pa su igrani produžeci.

U njima su se mnogo bolje snašli fudbaleri Atlekika koji se surovo kažnjavali greške odbrane Rerala. U 99. minutu Kosta krade loptu Varanu na 20 metara od gola, prosleđuje je do Lemara koji sa boka šalje povratnu loptu na penal za Saula koji volejem sa deset postiže prelep gol.

Samo tri minuta kasnije nova greška odbrane Reala, lopta dolazi do Koste koji koji je proigrao Vitoal koji iz prve proinalazi Kokea a ovaj iz punog trka primorava Navasa da i četvrti pu vadi loptu iz svog gola. Do kraja meča Real je bezuspešno napadao, ali nije uspeo ozbiljnije da ugrozi gol Oblaka i prvi trofej u novoj sezoni je otišao u vitrine Atletika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari