Još dve pobede za Top osam 1EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

Basketaši Srbije igraju, danas. sa Brazilom i Francuskom presudne mečeve u prvoj fazi planetarnog šampionata.

Iskusila je basket reprezentacija Srbije 3×3 koliko je zahtevano ostvarenje primarnog cilja u formi direktnog plasmana u četvrtfinale Svetskog prvenstva u Antverpenu. Posle trijumfa nad Novim Zelantom i Portorikom, Dejana Majstorovića i saigrače očekuje današnji dvomeč sa Brazilom i Francuskom težine sigurnog prolaska među osam najboljih reprezentacija na svetu.

Četvorostruki planetarni šampioni, u nadmetanje za petu titulu krenuli su nešto nesigurnije i defanzivno slabije, što se naročito videlo protiv Novog Zelanda. Današnje dve pobede omogućile bi Srbiji da se kao prvoplasirana u grupi A direktno kvalifikuje za učešće u četvrtfinalu Mundobasketa.

Srbija je u Antverpen doputovala u nešto promenjenom sastavu, poredeći ekipu sa onom koja je u Tokiju osvojila bronzanu medalju. Deo reprezentacije i u Belgiji čine Dejan Majstorović i Mihailo Vasić, dok su novajlije Strahinja Stojačić i Marko Branković. Stojačić sa Majstorovićem i Vasićem igra zajedno u Ubu, a takva konekcija izuzetno je važna za formu basketa 3×3.

U poređenju sa konkurencijom u grupi A, utisak je da su srpski basketaši Novi Zeland i Portoriko dobili na iskustvo i detalje koji su tako važni i neretko mogu da budu presudni. Tempiranje trošenja energije, vođenje računa o faulovima, potrošenom vremenu, iskorišćenim napadima, selekciji šuta… segmenti su u kojima je Srbija bila bolja od fizički snažnih Novozelanđana, tehnički vrlo potkovanih, ali bez dovoljno basketaškog iskustva. Na sličan način matiran je, potom, i Portoriko, reprezentacija koja je, čini se, kompletnija i kvalitetnija u odnosu na Brazil i Francusku.

Srbija je jedina koja je prvog dana bila maksimalna, a Vasić se izdvojio kao naš najpouzdaniji basketaš. Trenutno je sa 16 poena treći najbolji strelac takmičenja, a Majstorović je ubacio tri poena manje. Naši basketaši trebalo bi danas da obrate pažnju na Antoana Itoa, najpreciznijeg Francuza (15).

– Počeli smo nešto sporije, bez neophodne agresivnosti, pre svega u odbrani. Morali smo u tom segmentu da budemo odlučniji ali i prisutniji na ofanzivnom skoku. Saradnja u igri dva na dva je bila dobra; rivali nisu mogli defanzivno da se snađu i to smo pamento iskoristili. Verujem da ćemo se u nastavku prvenstva konsolidovati i umešno nametnuti naš stil igre – poručio je Dejan Majstorović, lider ekipe koja bez Dušana Domovića Buluta više nema dominantnog igrača u igri jedan na jedan.

 

 

Današnji raspored i tabela

Novi Zeland – Portoriko 11.55

Srbija – Brazil 12.20

Srbija – Francuska 14.00

Brazil – Novi Zeland 15.20

Francuska – Portoriko 15.55

Tabela: Srbija 2-0, Francuska 1-1, Brazil 1-1, Portoriko 1-1, Novi Zeland 0-2.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari