Još traje lutanje bez lidera 1Foto: FoNet/ AP

Triler kakav samo fudbal može da izrežira viđen je u estonskom Talinu u finalu Superkupa Evrope između Atletiko i Real Madrida 4:2 (2:2, 1:1).

Iako je „kraljevski klub“ delovao na terenu u većem delu meča čak dominantniji u odnosu na gradskog rivala, presudila je disciplina, uigranost, pa čak i hrabrost igrača Atletika u produžecima.

Pitanje dana u Madridu posle prvog ovosezonskog poraza Reala odnosi se na to da li se predsednik „kraljevskog“ kluba Florentino Perez olako odrekao Kristijana Ronalda koji je prešao u Juventus. Geret Bejl uprkos svojoj fudbalskoj veštini nema na terenu tu harizmu lidera poput Portugalca, a Luka Modrić takođe ne može biti vođa ekipe, naročito što je tokom leta iskazao želju da ode iz kluba. Kapiten Reala Serhio Ramos ne krije da je Madriđanima hitno potreban novi lider.

– Objektivno, gubitak Kristijana nije dobar, ali klub mora da nastavi dalje i da osvaja trofeje. Motivacija mora uvek da bude prisutna. Ronaldo je jedan od mnogih velikih fudbalera koji su otišli iz Reala, ali je uvek jačao klub. Nije pitanje za mene da li ćemo dovesti novog igrača umesto Ronalda. To je pitanje za predsednika. Vrata za nova pojačanja su otvorena, ali mnogo bitnije je da taj ko dođe ima pravi mentalitet nego talenat – naglasio je Ramos.

Trener Real Madrida Đulen Lopetegi tvrdi da ekipa mora da nauči iz kardinalnih grešaka, naročito u odbrani, koje je napravila protiv Atletika.

– Kada se sve sabere, ona ekipa koja napravi više grešaka obično izgubi meč. To smo ovoga puta bili mi, a fudbaleri Atletika su specijalisti da to kazne. Kada smo bili na vrhuncu, oni su izjednačili na 2:2. I ne radi se tu o fizičkoj spremi, već o tome šta smo radili sa loptom kada je bila u našem posedu. Pravili smo riskantne odluke, a nije moralo tako da bude. Moramo da učimo iz ovih grešaka i da radimo na tome da ih ispravljamo – rekao je Lopetegi.

Doskorašnji selektor Španije tvrdi da je treći gol u mreži Reala, odnosno prvi u produžecima, emotivno slomio njegovu ekipu.

– Oni su pravili dobre izmene. Otišli smo u produžetke sa rezultatom 2:2 i uveren sam da smo u prvom delu uvodnog produžetka bili bolji tim i da smo imali kontrolu nad utakmicom. Kada smo primili gol, pokušali smo da igramo rizično i tada smo izgubili naš stil. Pre primljenog trećeg gola sve je delovalo veoma dobro, ali nas je on emotivno slomio i upravo smo tada izgubili meč. Očajnički smo probali da izjednačimo, ali nismo, što su oni kaznili i dali su četvrti gol – dodao je Lopetegi.

NJegov kolega na klupi Atletika Dijego Pablo Simeone nastavio je u Super kupu pobednički niz. Junak meča, dvostruki strelac za „jorgandžije“, Dijego Košta tvrdi da je ovo bila slatka osveta za sve poraze koje im je Real naneo u finalima, što Lige šampiona, što Super kupa Španije.

– Zaista smo presrećni, slavili smo u dva finala, sad u Super kupu Evrope, a prethodno u Ligi Evrope. Bili smo gladni uspeha i trofeja, posebno što smo igrali u finalu protiv Reala. To je bilo značajno za naše samopouzdanje. Atletiko je oduvek imao ambiciozan projekat, a mi smo spremni da se borimo. Real nas je uvek pobeđivao u finalnim duelima i sada je bio red da im se revanširamo – rekao je Košta.

Vezista Atletika Koke smatra da je klub pokazao da ove godine može da u španskom prvenstvu bude egal sa Realom i Barselonom.

– Uložili smo veliki trud, znali smo da će biti teško, ali smo se borili, i to smo radili kao tim. Bila je ovo neverovatna utakmica i ako u narednim duelima budemo radili kao jedan, možemo mnogo toga da ostvarimo. Bili smo gladni da se vratimo na pobednički put – zaključio je Koke.

Navijači Atletika spremili pacove za Kurtou

Navijači Atletiko Madrida došli su u Talin „naoružani“ lutkama pacova kojima su nameravali da gađaju bivšeg golmana svog kluba, a sada čuvara mreže Real Madrida Tiba Kurtou. Belgijanac je bio čuvar mreže Atletika od 2011. do 2014. godine, kada je prešao u Čelsi, a ovog leta je potpisao ugovor sa „kraljevskim klubom“. Kada je prešao u redove najvećeg rivala, navijači Atletika masovno su postavljali na društvene mreže snimak kako Kurtoa u crveno-belom dresu peva uvredljive pesme protiv Reala. Lutke pacova ostale su neiskorišćene u Talinu pošto novi trener Reala Đulen Lopetegi nije Kurtou uvodio u igru.

Košta oprostio Ramosu što ga je tukao

Napadač Atletika Dijego Košta je posle meča izjavio da ne zamera defanzivcu Reala Serhiju Ramosu zbog izuzetno grubih startova.

– On je veliki igrač, a mi smo prijatelji bez obzira na sve. Sve što se dogodi na terenu, ostaje na terenu. Tamo nismo toliki prijatelji jer obojica želimo pobedu. Međutim, posle meča ćemo se uvek zagrliti i čestitati jedan drugome – rekao je Košta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari