Nebojša Čovićfoto STARSPORT

Partizan se povukao iz domaćeg prvenstva i neće se boriti za titulu prvaka Srbije.To je vest koja je zatalasala košarkašku Srbiju u junu prošle godine.

Ovu odluku klub je doneo nakon poraza od Crvene zvezde (2:3) u finalnoj seriji ABA lige. Crno-beli su kao razlog povlačenja naveli ružne scene u finalu regionalnog takmičenja. Upravo zbog tih događaja od treće utakmice dueli su se igrali sa smanjenim kapacitetom dvorane, a u odlučujućem petom susretu u drugom poluvremenu se igralo i bez publike.

Zbog istupanja iz KLS-a, prema propozicijama Partizan je čekala selidba u treću ligu, odnosno dva ranga niže. Neažurnost Košarkaškog saveza Srbije, u vezi sa izricanjem kazne crno-belima zbog istupanja iz Košarkaške lige Srbije prošle sezone, preciznije u plej-ofu Superlige, Crvena zvezda je posle sedam meseci dočekala na „volej“ uputivši ga direktno u Sazonovu 83.

Predstavnici KLS-a su tada žučno reagovali, smatrajući da je Partizan na taj način ponizio i pokušao da obezvredi domaće prvenstvo, međutim, uprkos tome što su pravila jasna i što podrazumevaju oštre i adekvatne kazne, do „presude“ crno-belima u kom će se takmičenju nadmetati tekuće sezone još uvek nije došlo.

U međuvremenu, nemajući hrabrosti i odlučnosti, dve strane, KLS i KSS počele su da igraju ping-pong, koji je vremenom prerastao u igru „gluvih telefona“ u kojoj KLS zahteva da se KSS pridržava Statuta, dok iz Sazonove ulice odmahuju glavom na to.

Slabost obeju strana iskoristila je Crvena zvezda vešto sačekavši momenat da prvo domaće takmičenje u tekućoj takmičarskoj godini dođe na red.

Činjenicu da je organizator završnice Kupa Radivoja Koraća upravo Košarkaški savez Srbije, u Zvezdi su notirali kao priliku da uslove krovnu košarkašku organizaciju učešćem ukoliko se prethodno ne donese odluka u vezi sa istupanjem Partizana iz domaćeg prvenstva.

Predsednik aktuelnog košarkaškog šampiona Srbije konačnu odluku najavio je za početak ove nedelje, a razlog premišljanja je pomenuto nereagovanje Košarkaškog saveza Srbije na prošlosezonsko skandalozno odustajanje Partizana od završnice domaće Superlige, odnosno nekažnjavanje večitog rivala crveno-belih.

„U ponedeljak ili utorak ćemo doneti odluku o učešću o Kupu. Iz prostog razloga – kako da učestvujete kada KSS nije sankcionisao nekog jer je napustio takmičenje, ponizio celu košarku. Mi sad treba da razgovaramo oko igrača za prozore. S kim da razgovaramo“, izgovorio je Nebojša Čović u jutarnjem programu jedne televizije.

Posle ove izjave jasno je da ćemo utorak morati da sačekamo kao „dan D“ da li je u pitanju još jedan igrokaz Crvene zvezde ili ćemo stvarno Kup Koraća ovaj put gledati bez crveno-belih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari