Jović opet strelac, Orlovi ponovo pobedili 1EPA-EFE/Jonas Ekstromer

Izabranici Dragana Stojkovića savladali Švedsku na njenom terenu – 0:1.

Najbolja fudbalska reprezentacija Srbije vratila se svojoj igri i rezultatima, pa je i pored povremenih poteškoća viđenih i na sinoćnjem gostovanju u Stokholmu, nastavila tamo gde je stala protiv Slovenije, a pobeda nad Švedskom – 0:1 (0:1) ju je maksimalno približila prvoplasiranoj Norveškoj na tabeli grupe 4 u B diviziji Lige nacija.

Uprkos velikim problemima sa povredama, domaćin nije dao na sebe niti se zadovoljavao pukim branjenjem svog gola, ali je gostujući tim bio taj što je vodio reč, diktirao ritam, s više žara i smisla jurio gol. Tokom većeg dela prvog poluvremena igra izabranika Dragana Stojkovića bila je ofanzivna i tečna, samo što je nedostajalo pravo završno dodavanje, pre svega prema najisturenijem Luki Joviću.

Od strane krilnih veznjaka Darka Lazovića i Alekse Terzića ili centralnih igrača sredine terena Filipa Đuričića i Dušana Tadića, u stalnoj formaciji sa tri štopera, pa je vođstvo „palo“ posle prekida. Na Orlovima sve omiljeniji način. U nadoknadi vremena, kapiten Tadić sjajno je centrirao iz levog kornera, defanzivac Strahinja Pavlović glavom spustio loptu pravo na nogu Jovića, a skoncentrisani špic madridskog Reala se sa pet metara rutinski savladao Robina Olsena iz Aston Vile (45+3).

Za veliki uzdah olakšanja na našoj klupi, ali i centarforskog prvopozivca Aleksandra Mitrovića u loži, jer najefikasniji fudbaler u istoriji naše reprezentacije zbog viška žutih kartona nije mogao da bude na terenu, pa je navijao za kolegu minorne minutaže u redovima novog klupskog prvaka Evrope. Kome je ovo drugi pogodak u državnom dresu za kratko vreme, jer je „poentirao“ i protiv Slovenije.

Ni Marko Dmitrović nije mogao da spava među stativama, jer su Šveđani koristili svaku pukotinu u rivalovoj defanzivi da se primaknu čuvaru mreže Sevilje, a ovaj je ili na vreme intervenisao ili imao sreće posle pokušaja Tri krune, u prvom redu Klasona. U prva dva junska meča naše selekcije na gol liniji su stajali Vanja Milinković – Savić i Predrag Rajković, ali je njihov naslednik u rukavicama dobro obavljao posao i u nastavku sinoćnjeg susreta, kao na primer kada je Kajuste probao da naplati povremenu inicijativu svog tima u tom delu borbe za bodove.

I njegov šef Jane Anderson i naš Piksi su više puta posezali za rezervnim adutima, srpski selektor i za rotiranjem pozicija igrača (kao kada je Tadić preuzeo mesto zamenjenog Jovića), ali to nije donelo još jednu promenu rezultata. Mada je bilo dovoljno (polu)šansi na obe strane, Srbija nije uspela da duplira prednost, a Švedska spreči minimalan trijumf direktno plasiranog učesnika Svetskog prvenstva u Kataru.

Na zadovoljstvo Orlova, jer su upisali drugu vezanu pobedu u samo četiri dana, a da za 180 minuta timskog fudbala, i kada su navaljivali i dok su se čuvali, nisu nijednom bili prinuđeni da se vrate na centar, što je bila redovna pojava tokom kvalifikacija za Mundijal.

Liga B, grupa 4

1. kolo (2. jun)

Srbija – Norveška 0:1

Slovenija – Švedska 0:2

2. kolo (5. jun)

Švedska – Norveška 1:2

Srbija – Slovenija 4:1

3. kolo (9. jun)

Švedska – Srbija 0:1

Norveška – Slovenija 0:0

4. kolo (12. jun)

Norveška – Švedska 18.00

Slovenija – Srbija 20.45

Tabela: Norveška 7, Srbija 6, Švedska 3, Slovenija 1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari