Kada i gde možete gledati finale Ju Es opena između Đokovića i Medvedeva 1Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

U 143. finalu muškog singla na Otvorenom prvenstvu Sjedinjenih Država sastaće se isti teniseri koji su vojevali za trofej u 141.

Pre dve godine Novak Đoković je propustio priliku koja mu se možda više nikada neće ukazati. Bio je na pragu grend slema, podviga koji u posleratnom dobu stoji samo uz ime australijske legende Roda Lejvera iz amaterske ere 1962. i u profesionalnom tenisu 1969.

Umesto da zada poslednji udarac primio je jedan od najbolnijih udaraca u karijeri. Rus Danil Medvedev je iskoristio njegovu nestabilnost pod teretom istorijskog značaja pobede da mu uskrati sreću zbog sva četiri trijumfa na najvećim turnirima belog sporta u jednoj godini.

U susretu prvog i drugog na svetskoj listi pobedio je prvi pratilac vodećeg i to u tri seta – 6:4, 6:4, 6:4.

Kada i gde možete gledati finale Ju Es opena između Đokovića i Medvedeva 2
Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Đoković u nedelju, 10. septembra, u 22 časa po našem (16 po njujorškom) igra deseto finale Ju Es opena i za zvanje najstarijeg pobednika u Open eri (od 1968), jer bi s 36 godina bio za godinu stariji osvajač od Australijanca Kena Rouzvela 1970.

Prvi je teniski profesionalac koji je po najmanje deset puta vodio bitku za tron na dva turnira za grend slem, ali je u Njujorku imao manje uspeha nego na Australijan openu gde nijednom nije poklekao. Na stadionu „Artur Eš” je poražen u šest odlučujućih utakmica.

Ovo je treća godina da je finalista na sva četiri takmičenja „velike četvorke” (isto i švajcarski as Rodžer Federer 2006, 2007. i 2009). Rolan Garos mu je izmakao 2015, Ju Es open 2021, a Vimbldon nedavno.

Očekivalo se da će i na „Flašing Medouzu” njegovo koplje da se krši s kopljem Španca Karlosa Alkaraza, ali je Medvedev u polufinalu nadigrao branioca trofeja. Dao mu je revanš za poraz na tom vimbldonskom stepeniku.

Četrnaesti međusobni duel Đokovića, rekordera s 23 grend slem krune, i Medvedeva (naš teniser ima 9:5), možete da gledate na prvom kanalu Evrosporta.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari