Jubilarni sudar večitih rivala 1Foto: EPA-EFE/ Laurence Griffiths POOL

Ako ne bude kakvih nepredviđenih okolnosti (čitaj zdravstvenih problema nekog od aktera), od 9.30 po srednjoevropskom vremenu teniski svet će se ponovo podeliti na navijače drugog reketa sveta Novaka Đokovića i trećeplasiranog na ATP listi Rodžera Federera…

… dok će neutralni ljubitelji tenisa jednostavno uživati u vrhunskim potezima dva velemajstora u polufinalu Australijan opena, čega uvek bude u izobilju kada se u isto vreme iza mreža nađu osvajač rekordnih 20 grend slem titula iz Švajcarske i večiti rival iz Srbije, na četiri GS trofeja od njega i tri iza preostalog člana svetog teniskog trojstva Rafaela Nadala.

Biće to ujedno njihov jubilarni 50. okršaj, posle čega će naš as još više odmaći pratiocima u analima AO opena, gde niko nije tako često pobeđivao kao 32-godišnji Beograđanin (2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016. i 2019. godine), ili osam leta stariji ponos grada Bazela izjednačiti pomenuti rekord, s obzirom da je turnir 2.000 kategorije osvajao 2004, 2006, 2007, 2010, 2017. i 2018.

I to nijednom protiv našeg asa i obrnuto, s obzirom da je Švajcarac u melburškim finalima dobijao: Marata Safina, Markosa Bagdatisa, Fernanda Gonzalesa, Endija Mareja, Nadala i Marina Čilića, a Srbin: Žo Vilfreda – Congu, Nadala i Mareja (obojicu više puta).

Na putu do novog teniskog klasika Rodžer je stigao uz mnogo muke, tako što ga je čak sedam puta jedan poen delio od poraza protiv 100. igrača sveta Tenisa Sandgrena, dok je Novak u svega tri seta izbacio mnogo bolje rangiranog Miloša Raonića.

– Vratiti se u njegovim godinama posle sedam meč lopti… I dalje igra tako dobar tenis i pokazuje da zaslužuje da i dalje bude u vrhu. On je veliki borac, mnogo ga poštujem. Ipak, i ja se dobro osećam na terenu. Ako nastavim da igram kao što sam do sada na turniru, kao i nedavno na ATP kupu, biće dobro. Polako gradim igru kako vreme odmiče, u svakom meču osećam da imam više samopouzdanja, osećam se bolje. Ovo mi je i omiljeni turnir, mesto gde sam imao najviše uspeha. Nadam se da će i ovog puta sve biti kako treba i da ću imati šansu da pobedim – zvuči spremno Novak uoči 37. grend slem polufinala u karijeri.

Novinari u Melburnu podsetili su ga da još od 2012. nije izgubio GS bitku sa današnjim protivnikom, ali on tu statistiku ne vidi kao dominaciju.

– Ne bih rekao da je bilo baš tako. Obojica odlično znamo da nam je potreban veliki napor i trud, kao i naša najbolja igra da bi se pobedio onaj drugi. Eto vam primera prošlogodišnjeg Vimbldona… Imao je dve meč lopte i bio na udarac od toga da me dobije… Nije baš kao da sam dominirao u tim susretima. Samo sam imao uspeha protiv njega, posebno na grend slem turnirima. Ipak, Rodžer je Rodžer. Uvek znate da će igrati na najvišem nivou, bez obzira na podlogu. Voli ovakve mečeve, rivalitete, polufinala i finala najvećih turnira – nije propustio da ishvali Federera, s kojim je na poslednjem Vimbldonu odigrao najduže finale u istoriji, da bi posle četiri sata i 57 minuta na volšeban način izbegao potonuće i osvojio nezvanično tenisko prvenstvo sveta.

Ono što Novakove pristalice širom sveta posebno raduje ove godine jeste njegov servis, jer je u mečevima ATP kupa, gde je predvodio Srbiju do titule, i AO opena pokazao da mu se sve više isplaćuje rad sa Goranom Ivaniševićem na jednom od važnijih elemenata igre.

– Udaram na razne načine. Koristim spin, slajs, ravno… pogađam određene tačke, šaljem servis u telo, u širinu. Pokušavam sve vreme da miksujem i sve to očigledno zavisi i protiv koga igram. Osećam da je moj servis ove godine zaista odličan. Omogućava mi mnogo lakih poena. Kada serviram dobro i imam visok procenat prvog servisa to čini da se osećam komfornije, da iskoračim napred i igram tenis na višem nivou. Radili smo mnogo u pauzi između sezona na mom servisu i osećam se sjajno. Imam odličan ritam. Znam da različite podloge traže i različita prilagođavanja. Ipak, kako serviram trenutno, mogu da kažem da je to možda i najbolje u karijeri do sada – zaključio je Đoković, koji je gro od svojih 77 (naspram 103 Rodžerovih) profesionalnih titula osvojio stručno vođen od strane svog teniskog oca Marjana Vajde.

Nadal „otvorio“ put na vrh ATP liste

Nepuna tri meseca od primopredaje ATP trona sa Rafaelom Nadalom, drugi reket sveta Novak Đoković može opet tamo gde je tokom karijere proveo 275 nedelja. Austrijanac Dominik Tim ispunio je prvi uslov za to, izbacivši Španca u 1/4 finalu Autralijan opena – 3:1 (7:6, 7:6, 4:6, 7:6), a ostalo zavisi od Srbina. Da bi ponovo izbio na sam vrh mora da odbrani trofej, tj. prvo da savlada Federera, a onda i fenomenalnog Tima ili njegovog izazivača Nemca Aleksandra Zvereva, koji je juče bio bolji od Švajcarca Stena Vavrinke – 3:1 (1:6, 6:3, 6:4, 6:2).

Beker: Znaće kako s publikom

Australija ili bolje rečeno tamošnji ljudi srpskog porekla vole Đokovića, ali Federer i dalje svuda ima veću podršku publike, ali Novakov bivši trener Boris Beker ne vidi to kao naročit problem za rekordera AO opena.

– Svi dobro znamo da kada dođe taj momenat obračuna sa Federerom da će publika biti na strani Švajcarca. I uz Nadala, kada igra s njim. Ipak, mislim da će se Novak sa svim tim nositi dobro, on jako dobro zna kako je biti u toj situaciji – veruje u mentalnu čvrstinu svog bivšeg učenika nekadašnji velikan tenisa.

Od Monaka 2006. do AO opena 2020.

* prvi duel (2006, Monako) Federer – Đoković 2:1

* poslednji duel (2019, London) Federer – Đoković 2:0

* prva pobeda Đokovića 2007. (Toronto), 2:1

* odnos na grend slemovima Đoković – Federer 10:6

* odnos na mastersima Đoković – Federer 11:9

* odnos na ATP 500 Federer – Đoković 2:4

* odnos na masters kupu 3:3

* odnos u Dejvis kupu Federer – Đoković 1:0

* najduže serije trijumfa Federer – Đoković 4:4

* statistika na travi Đoković – Federer 3:1

* statistika na betonu Đoković – Federer 19:18

* statistika na šljaci Federer – Đoković 3:3

* skor na AO openu Đoković – Federer 3:1

* skor na Vimbldonu Đoković – Federer 3:1

* skor na US openu Federer – Đoković 3:3

* skor na Rolan Garosu Federer – Đoković 1:1

* egzibicioni dueli Đoković – Federer 2:0

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari