Juniori košarkaši Srbije se vratili na staze velikih uspeha 1Foto: Starsport

Manje od mesec dana pre nego što seniorska košarkaška reprezentacija Srbije počne nastup na Evropskom prvenstvu sa ambicijom da posle osam godina osvoji medalju, mladi košarkaši došli su do zlata na juniorskom prvenstvu Evrope pobedivši Španiju (74:62) u Bratislavi.

Za selektora Aleksandra Đorđevića uspeh mlađe selekcije dokaz je da se na ovim prostorima generacije „inficiraju“ medaljama, kao što su njegovu zarazili Kićanović i Slavinić, tako je juniorski tim pokupio virus od Teodosića i saigrača još 2009. kada su osvojili prvu medalju za samostalnu Srbiju, srebro nakon poraza od Španije. Kontinuitet košarkaških uspeha, sa povremenim padovima, građen je kroz rad sa mlađim generacijama, koje su od osamostaljenja Srbije osvojile devet medalja. Poslednji put igrači do 18 godina bili su šampioni Evrope 2009. godine u Mecu pobedivši domaćina Francusku, i tada kao i danas tim je predvodio Vlada Jovanović, bivši trener Partizana, sada koordinator mlađih selekcija u u Lokomotivi iz Krasnodara, osvajaču kadetskog prvenstva Rusije. Jovanović je kazao da je čast biti selektor juniora, čiji je uspeh došao kao rezultat individualne požrtvovanosti i timske igre.

– Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim Košarkaškom savezu Srbije na ukazanoj šansi, što sam i rekao prilikom imenovanja za selektora juniorske reprezentacije. To mi je, stvarno, uvek bila čast. Ali, ne samo čast, jer ja trenerski posao stvarno volim, a još više volim kad se svodi na rad sa ovom decom – rekao je Jovanović, dodajući da posebnu zahvalnost duguje i predsedniku KSS Predragu Daniloviću, celom stručnom štabu ali i javnosti koja  je podržavala njegov tim prethodnih nedelja.

 Jovanovićeva ekipa počela je Evropsko prvenstvo porazom od Španije, da bi potom u grupi savladala Italiju i Ukrajinu, i to nakon 14 poena zaostatka, što je donelo prvo mesto u grupi. U nastavku zaigrali su još bolje i preko Nemačke i Bosne stigli su do polufinala protiv Litvanije koju su pobedili u neizvesnoj utakmici. Protiv Crvene furije u prvom poluvremenu gubili su dva navrata dvocifrenom razlikom ali su uspeli da preokrenu u drugoj deonici i na kraju ubedljivo slave.

– Oni su predivni momci. Kakvi su košarkaši, to ste svi mogli da vidite na Evropskom prvenstvu u tih sedam utakmica. Mnogo mi je bilo lepo što sam sarađivao sa njima. Uživao sam u svakom treningu, uživao sam ne baš u svakoj utakmici, ali u većini – kazao je kroz osmeh Jovanović.

Kako je objasnio, najveći utisak celog prvenstva je odnos koji su juniori imali prema reprezentaciji i kako su izneli težinu celog takmičenja.

– Čak i u teškim trenucima na ovom Evropskom prvenstvu  ponašali su se kao tim. Bili su jedan za drugog od prvog minuta prve utakmice, do poslednjeg minuta finala. I, na kraju, videli ste i kroz to slavlje, koliko smo mi uspeli zajedničkim snagama da postanemo jedan pravi, pravcati, tim. To je jako teško postići u kolektivnom sportu, ali ovi momci su se podredili grbu, dresu i zastavi Srbije i zato im se ja lično zahvaljujem – rekao je Jovanović.

Mišković: Ponovo na tronu 2019.

Nikola Mišković, igrač Mega Bemaksa, koji je proglašen za MVP šampionata, kazao je juče da želi da se nađe na tronu i 2019. godine. „Samo mi znamo kroz šta smo prošli da bismo došli do najsjajnijeg odličja. Srećan sam što sam bio deo ovakvog tima, koji je napravio neverovatan rezultat. Želja mi je da se i za dve godine ponovo nađemo na tronu, a ovo je recept i put ka novom uspehu“, kazao je srpski košarkaš koji je u ključnim utakmicama predvodio svoj tim – protiv Španaca dao je 23 poena, Litvancima je ubacio 15, uz deset skokova, dok je u osmofinalnoj utakmici sa Nemcima zabeležio 18 koševa. Pored Miškovića u Bratislavi su se istakli i Miroslav Pecarski, sada član Bajerna, Aleksa Uskoković, igrač Crvene zvezde koji je prošle sezone igrao prijateljske utakmice sa prvim timom, zatim Balša Koprivica, koji trenutno pohađa koledž u Americi, kao i Filip Petrušev, koji se razvija u Baskoniji. Za tim Srbije nastupali su još Stefan Momirov (Crvena zvezda), Marko Šarenac (Metalac Valjevo), Aleksa Matić (Mega Bemaks), Vuk Vulikić (Dinamik Beograd), Tadija Tadić (Partizan NIS), Andrija Marjanović (Barselona), Danilo Petrović (Virtus Bolonja).

Medalje Srbije do 18 godina

  • Zlato      2007       trener Dejan Mijatović
  • Zlato 2009            trener Vlada Jovanović
  • Srebro  2011       trener Marko Ičelić
  • Bronza  2012       trener Dejan Mijatović
  • Srebro  2014       trener   Aleksandar Bućan
  • Zlato      2017       trener Vlada Jovanović
  • Medalje Srbije do 19 godina
  • Zlato 2007            trener Miroslav Nikolić
  • Srebro 2011       trener Dejan Mijatović
  • Srebro 2013        trener Dejan Mijatović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari