Kad kažem osvojiću turnir, tako i bude 1

Koliko puta ste čuli da vaši prijatelji za nekog ko ima 12 ili 14 godina kažu, ovaj će daleko da dogura – samo što nije zaigrao za Real ili Bajern, ili, kad dođe vreme ode ovaj preko bare da uzme pare i u Lejkersima cepa trojke i bije „banane“ nadobudnim Amerima.

Par godina kasnije već viđena zvezda svetskih razmera ne trenira ili se izgubi u tamo nekom Vratniku, kako bi rekli momci iz benda Zabranjeno pušenje. Ovakav ili sličan scenario prati najčešće golobrade fudbalske i košarke talente. Stvari uglavnom tako ne stoje sa decom koja su se posvetila individualnim sportovima. Kad je neko talenat u 12 i 14, on to ostane i u 18 i 20 godini. Bar je tako u tenisu. Setimo se samo Male Mo iz Novog Sada, nekad naše Monike Seleš. Sa 11 godina osvojila je Oranž bol – nezvanično svetsko prvenstvo do 12 godina. Šta je posle bilo zabeleženo je u istoriji. Trenutno na Oranž bolu u Majamiju u konkurenciji devojčica do 14 godina igra Novopazarka Fatma Idrizović (6.07.2004). Titulu je zgrabila početkom oktobra na mastersu osam najboljih igračica iz Evrope u Ređo Kalabriji. Neposredno pred odlazak za Ameriku ćaskali smo sa teniskim vunderkindom iz Novog Pazara.

* Koliko daleko može Fatma u Majamiju?

– Daleko, možda do samog kraja.

* Kao u Ređo Kalabriji?

– Tamo sam stigla kao prvi nosilac, što nikad nije i garancija da ćeš biti najbolji. Bile su tu Zejnalova iz Ukrajine, Laskevič i Faleiva iz Belorusije, Švajcarkinja Nef, Pedone iz Italije, Makedonka Simeva, Bugarka Dimitrova. Svako svakog može da pobedi. U finalu protiv Katerine Dimitrove prvi set se lomio, kad sam ga u taj – breku dobila 7:5, drugi sam rutinski završila (6:2). Baš sam dobro odigrala taj meč, ali kako sam u polufinalu nadigrala Aljonu Falei, to je za priču. Jedno vreme važila je za nepobedivu, najbolju na evropskoj rang listi. Završila sam posao brzo i lako (6:3, 6:2).

* Pljuštali su direktni poeni i asovi po kalabrijskom betonu?

– Udaram snažno, asova bude četiri do pet po meču. Fajter sam, kao i moje ljubimice Serena Vilijams i Ana Ivanović.

* U Srbiji si bez konkurenciji broj jedan?

– Osvojila sam ove godine u tri nedelje tri titule državne prvakinje u konkurenciji do 14 i 16 godina. Kao mlađa uzela sam i titulu do 12 godina.

* Igraš dosta uspešno i turnire do 16 i 18 godina?

– Ove godine sam imala tri nastupa u konkurenciji do 18 godine, dogodine planiram da se pojavim na dva vrlo jaka. Dosta uspeha bilo je i na turnirima do 16 godina. Dva sam osvojila, Sarajevo i nedavno Sansenks, u španskoj pokrajini Galiciji, pobedila sam u svih pet mečeva, u finalu Makedonku Aleksandru Simevu (6:1, 6:4).

* Jedno od retkih razočaranja je Augzburg. U avgustu si na ovom turniru do 16 godina stigla do finala?

– Baš sam se iznervirala. Do finala je sve išlo kako treba, a u finalu to nisam bila ja. Mnogo sam grešila. Zato sam izgubila, ne zbog toga što je pobednica Čelsi Fontonel iz Švajcarske starija i bolja.

* Upoznala si Novaka Đokovića?

– Jesam, čak sam jednom sa svojim povremenim trenerom, Italijanom Rencom Furlanom, u isto vreme trenirala kad i Novak, tereni su se nalazili jedan do drugog. Upoznala sam i ostale naše tenisere.

* I teniserke?

– Naravno, Jelenu Janković, Ivanu Jorović, Olgu Danilović.

* Reprezentativka si Srbije u svom uzrastu. Hoćemo li te gledati jednog dana i u FED kupu?

– To mi je uz osvajanje juniorskih i seniorskih grend slem titula cilj.

* Kad drugi pričaju o tebi uglavnom kažu da pucaš od sigurnosti u sebe?

– Kad kažem pred neki turnir da ću ga osvojiti, ja ga i osvojim. Poznajem sebe.

* Tenis je jedan od najskupljih sportova, problemi nestaju tek kad se dođe do WTA liste?

– Porodica je ta koja snosi najveći deo troškova. Imam i nešto sponzora, ali meni je najvažnije što se dobro kotiram u Teniskom savezu Srbije.

* Nedavno si povodom osvajanja mastersa u Italiji bila i na prijemu kod gradonačelnika Novog Pazara?

– Mnogo mi to znači. Bila sam u društvu atletičara Elzana Bibića.

* Prepoznaju li te u Novom Pazaru i koliko znaju o tvojim uspesima?

– Mlađi sugrađani znaju ko sam i šta sam sve osvojila. Drugari iz škole i nastavnici me podržavaju. Na ulici mi prilaze i čestitaju. Najviše je onih kojima je drago zbog mojih titula, postoje, ali u manjoj meri, i oni koji su ljubomorni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari