Kako Bregzit utiče na englesku Premijer ligu 1Foto: YouTube.com

Odluka Britanaca da napuste Evropsku uniju bitno će preoblikovati sve sfere života na Ostrvu, uključujući i fudbal, odnosno Premijer ligu koja je trenutno najbogatije nacionalno takmičenje u Evropi.

Iako Britanija neće zvanično napustiti Uniju u skorije vreme, pa samim tim posledice neće biti vidljive tokom naredne sezone, britanska sportska zajednica uveliko razmatra različite scenarije koji mogu izmeniti kako nacionalna takmičenja, tako i mesto koje britanski timovi zauzimaju na globalnoj mapi. Za sada se sve uglavnom svodi na spekulacije, sa nebrojanim „ako“, ali ono oko čega se većina slaže jeste da Bregzit veoma lako može ograničiti broj stranaca u PL, oboriti vrednost klubova i uopšte umanjiti interesovanje međunarodne publike za engleski fudbal.

Sportisti iz EU do sada su mogli na osnovu sporazuma o slobodi kretanja da igraju u engleskim klubovima bez radne dozvole. Na drugoj strani, fudbaleri iz ne-EU zemalja su morali da ispune stroge kriterijume, odnosno da odigraju određeni broj međunarodnih utakmica ili da su reprezentativci svojih zemalja da bi dobili dozvolu da nastupaju u Premijer ligi. Ako bi se ovaj uslov primenio na fudbalere koji dolaze iz 27 članica EU u ovom trenutku, više od 100 igrača PL ne bi imalo pravo da igra u Engleskoj, uključujući i Dimitrija Pajeta (Vesthem), N’Goloa Kantea (Lester) i Antonija Martiala (Mančester junajted).

Stroga pravila o dobijanju radnih dozvola, čija promena se već uveliko zagovara, znači da će britanski klubovi moći da kupuju samo dokazane fudbalere sa akumuliranim internacionalnim iskustvom čiji transferi dostižu astronomske cifre, odnosno da neće moći da dovode nedovoljno afirmisane ali neosporno talentovane igrača za manje novca. Podjednako značajno je i to što izlaskom iz EU, timovi više neće moći da računaju na strance mlađe od 18 godine. Zahvaljujući FIFA pravilima koja dozvoljavaju transfer fudbalera između 16 i 18 godina između zemalja EU i EEA, Kristijano Ronaldo je sa 18 godina potpisao za Mančester junajted, međutim sa napuštanjem EU klubovi neće moći da se oslanjaju na bazu talenata van granica Ostrva.

Mogućnost da Premijer liga u budućnosti ostane bez stranaca jedni vide kao šansu za razvoj domaćeg fudbala dok drugi ocenjuju kao prvi korak ka urušavanju trenutno najbogatijeg nacionalnog takmičenja. U Fudbalskoj asocijaciji godinama unazad je postojao jak lobi koji je zagovarao da se uvedu kvote za broj stranaca koji mogu da igraju u klubovima PL kako bi se dao prostor domaćim fudbalerima (trenutno 66 posto fudbalera u PL su stranci). Na drugoj strani, veliki je broj onih koji tvrde da bi manji broj vrhunskih fudbalera oborio vrednost klubova, ali i uticao na televizijska prava za prenos PL koja su dostigla cifru od 5.1 milijarde funti za period od 2016-2019. Interesovanje za utakmice engleske nacionalne lige velikim delom pothranjeno je igranjem

internacionalnih zvezda, pa se predviđa da bi publika van Ostrva imala manje želje da gleda samo engleske fudbalere. Stoga ne čudi što su svi premijerligaški klubovi pre referenduma javno podržali opciju da zemlja ostane deo Evropske unije.

Ričard Skudamore, predsednik Premijer lige, rekao je tada da je jedno od glavnih obeležja takmičenja „otvorenost“ koja je u potpunoj suprotnosti sa opcijom koju donosi izlazak iz EU. Nakon što su saopšteni rezultati referenduma, Premijer liga je izdala samo kratko saopštenje u kome se navodi da je PL „izuzetno uspešno takmičenje koje ima veliku popularnost i u zemlji i globalno, što će i dalje biti slučaj bez obzira na rezultate referenduma.“

Ovu samouverenost ne dele svi. Arsen Venger je prekjuče rekao za Frans fudbal da će način na koji „Engleska napusti Evropsku uniju odrediti budućnost Premijer lige.“

– Ako takmičenje postane manje atraktivno, emiteri će ponuditi manje novca za TV prava, prihodi klubova će biti smanjeni i Premijer liga će trpeti posledice. U tome leži problem – rekao je Venger.
On je dodao da Bregzit može učiniti PL manje privlačnom za strane fudbalere.

– Mislili smo da će jednog dana najbolji igrači Reala ili Barse reći – Želimo da idemo u Englesku zato što su tamo svi. Sve to je sada neizvesno. Trenutno liga je najatraktivnije takmičenje ali to može vrlo lako da se promeni – zaključio je francuski stručnjak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari