Kako će domaća publika dočekati "orlove" na prvom meču posle fijaska u Kataru: Litvanija prvi "zalogaj" na putu ka EURO 2024 1Foto: EPA-EFE/Georgi Licovski

Fudbalska reprezentacija Srbije sutra (20.45) na stadionu „Rajko Mitić“ igra protiv Litvanije u prvoj utakmici kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine, koje se igra u Nemačkoj.

Ovaj duel je prvi od dva u ovom „prozoru“, jer samo tri dana kasnije, u ponedeljak 27. marta, „Orlovi“ igraju protiv Crne Gore u Podgorici.

Selektor Dragan Stojković ima priliku da odvede Srbiju na šampionat Starog kontinenta prvi put posle 24 godine, a u postizanju tog cilja može da mu pomogne i činjenica da je njegova ekipa favorit u grupi G, u kojoj se nalaze još i Mađarska, Bugarska i Crna Gora.

– Prvi korak je da pobedimo Litvaniju. Idemo korak po korak. Svi znamo da 24 godine nismo bili na Prvenstvu Evrope; zabrinjavajući podatak. Želimo tu tradiciju da srušimo. Grupa je teška, neću dozvoliti da pričaju da je laka, jer u fudbalu nema lakih rivala. Za mene je najteža grupa. Jedino sa tim saznanjem možemo nešto da uradimo. Ako neko misli da je meč sa Litvanijom lak, onda smo u velikom problemu – izjavio je Stojković.

Uprkos utisku da je posle neuspeha na Mundijalu u Kataru selektor, bar kada je u pitanju obraćanje medijima, mnogo oprezniji, treba očekivati da će njegov tim, makar u prve dve utakmice u kvalifikacijama igrati onako kako je igrao od kako je preuzeo ekipu – otvoreno i napadački.

Ipak, i u njegovim izjavama, kao i u izjavama pojedinih reprezentativaca može se naslutiti da će Srbija više pažnje posvetiti defanzivnom delu igre.

U odnosu na tim koji pre četiri meseca nije ostvario dobar rezultat na Mundijalu selektor za mečeve sa Litvanijom i Crnom Gorom nije uvrstio Miloša Veljkovića, Darka Lazovića, Nemanju Maksimovića i Srđana Babića, golman Marko Dmitrović je odlučio da više ne nastupa za nacionalni tim, dok se neposredno pre okupljanja ekipe razboleo i Luka Jović.

Stojković je podmladio sastav, pozvao nekoliko igrača koji nastupaju u domaćim klubovima, a uspeo je i da ubedi igrača Udinezea Lazara Samardžića da nastupa za Srbiju, iako je rođen u Nemačkoj.

Ostaje da se vidi i kako će domaća publika prvi put reagovati na „orlove“ posle rezultata na Svetskom prvenstvu u Kataru koji je doživljen kao neuspeh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari