Kako je izgledala sportska 2021. godina? 1Foto: Peđa Milosavljević /Starsport

Sportska godina za nama je bila neizvesna, kvalitetna i uzbudljiva, iako je pandemija korona virusa pretila da poremeti održavanje najvećih takmičenja na planeti, u prvom redu već za godinu dana odloženih Olimpijskih igara.

Kovid propusnice, PCR testovi i vakcinacija su nesto što u doba korone važi za sve ljude na planeti, pa tako i za sportiste.

Uprkos tome, bilo je inicijativa da se neke sportske manifestacije ne održe kako bi se sprečilo širenje korona virusa u različitim delovima sveta, ali je posle raznoraznih pritisaka odlučeno da se sva bitna takmičenja u ovoj godini održe.

A, svakako su Olimpijske igre u Tokiju bile najmasovniji i najvažniji događaj na planeti u proteklih 365 dana.

Olimpijske igre u Tokiju

Na Olimpijskim igrama u Tokiju Srbija je nastupila sa 86 učesnika u 15 različitih sportova, a na kraju su naši takmičari čak 9 puta obradovali naciju. Najsjajnija odličja su osvojili Milica Mandić u tekvondou (kategorija preko 67 kg) i Jovana Preković u karateu (do 61 kg) te vaterpolo reprezentacija Srbije, dok je srebro Srbiji doneo Damir Mikec u streljaštvu (vazdušni pištolj 10 metara). Srbija je najviše osvojila bronzanih odličja, čak 5, a do njih su stigli Tijana Bogdanović, Milenko Sebić, Zurab Datunašvili, ženska odbojkaška reprezentacija Srbija, te muška basket reprezentacija.

Kako je izgledala sportska 2021. godina? 2
Foto: EPA-EFE/ RITCHIE B. TONGO

U borbi za treće mesto na OI u Tokiju sreće nije imao Novak Đoković ni u singlu ni u dublu, kao ni Ivana Španović koja je zauzela 4. mesto u finalu skoka udalj, baš kao i ženska košarkaška reprezentacija koja je u borbi za bronzu izgubila od Francuske 91:76.

Nakon Olimpijskih igara, u Tokiju su održane Paraolimpijke igre, a tamo je Srbija osvojila šest medalja, po dve zlatne, srebrne i bronzane medalje.

Strelac Dragan Ristić osvojio je obe zlatne medalje za Srbiju. Srebrne medalje su Srbiji doneli Zdravko Savanović i Laslo Šuranji, dok su bronzanim medaljama svoju zemlju obradovali Željko Dimitrijević i stonoteniserke Borislava Perić Ranković i Nada Matić.

Nova blistava sezona Novaka Đokovića

Uprkos porazima Novaka Đokovića u borbi za bronzane medalje u Tokiju, prvi teniser na svetu je imao sjajnu sezonu u kojoj je osvojio Australijan Open, Rolan Garos, Vimbldon, dok je na US Openu izgubio u finalu od Danila Medvedeva, te ga je tako Rus sprečio da osvoji kalendarski slem, što bi bilo dostignuće koje bi teško ko mogao da dosegne u narednih nekoliko decenija sasvim sigurno.

Kako je izgledala sportska 2021. godina? 3
Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Što se tiče Mastersa iz serije 1000, srpski teniser je najbolje odigrao u Parizu, kada je u finalu pobedio Medvedeva sa 2:1 u setovima, dok je u finalu Mastersa u Rimu izgubio od Rafaela Nadala identičnim rezultatom.

Fudbalska reprezentacija Srbije na Mundijalu, “večiti” prezimeli u Evropi

Verovatno najveći uspeh srpskog sporta u protekloj godini je plasman seniorske fudbalske reprezentacije na Svetsko prvenstvo u Katar.

Izabranici Dragana Stojkovića Piksija su kao gosti u odlučujućoj utakmici porazili reprezentaciju Portugala sa 2:1 i tako trasirali put sebi na najvažnije sportsko nadmetanje nakon Olimpijskih igara, a Kristijana Ronalda i drugove ostavili  da kroz baraž traže svoju “vizu” za Mundijal.

Odlučujući pogodak na utakmici postigao je Aleksandar Mitrović u 90. minutu i tako krunisao fantastične kvalifikacije u kojima “Orlovi” nijednom nisu bili poraženi.

Žreb je 1. aprila, a Svetsko prvenstvo se igra od 21. novembra do 18. decembra 2022.

Kako je izgledala sportska 2021. godina? 4
Foto: Srđan Stevanović /Starsport

Dobru fudbalsku godinu za nama upotpunili su Crvena Zvezda i Partizan koji su na evropskoj sceni imali zapaženu ulogu, te i jedni i drugi nastavljaju učešće u nokaut fazi Lige Evrope, odnosno Lige Konferencije.

Srpski šampion je u zauzeo prvo mesto u F grupi ispred Brage, Mitjilenda i Ludogoreca, te se direktno plasirao u osminu finala Lige Evrope, a svog sledećeg protivnika će saznati 25. februara na žrebu u Nionu.

Patizan je zauzeo drugo mesto u B grupi Lige Konferencije, iza Genta, a ispred Anortozisa i Flore, te će izabranici Aleksandra Stojanovića “ukrstiti koplja” sa Spartom iz Praga u šesnaestini finala ovog takmičenja.

Prvi meč nokaut faze Partizan će odigrati 17. februara naredne godine u Pragu, a revanš je na programu sedam dana kasnije u Beogradu.

Košarkarkašice Srbije – Evropske šampionke

Košarkašice Srbije su na Evropskom prvenstvu održanom u Valensiji osvojile zlatnu medalju, pobedivši u finalu reprezentaciju Francuske 63:54.

Do najsjajnijeg odličja izabranice Marine Maljković su stigle nakon dramatičnih pobeda u četvrtfinalu protiv domačina turnira – selekcije Španije i polufinalu, reprezentacije Belgije, da bi u velikom finalu pala Francuska, koja će se nešto kasnije, tokom leta, osvetiti za taj poraz, u meču za bronzu na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Kako je izgledala sportska 2021. godina? 5
Foto: STARSPORT

Najbolje u finalu su bile Ivon Anderson sa 18, Jelena Bruks sa 15 i Sonja Vasić sa 12 poena, a upravo je Sonja Vasić nakon finala proglašena i za MVP, tj. najkorisniju košarkašicu ovog kontinentalnog šampionata.

Rukometašice Srbije bez borbe za medalju na Svetskom prvenstvu

Iako ženska seniorska rukometna reprezentacija nije uspela da se domogne borbe za medalju na Svetskom prvenstvu u Španiji, treba reći da su izabranice selektora Uroša Bregara prikazale odličan rukomet na čitavom takmičenju, ali i da nisu imale sreće prilikom žreba, jer su se na putu ka četvrtini finala susrele sa olimpijskim šampionom (Francuska) i olimpijskim vicešampionom (Rusija), a u tim susretima su zabeležile poraze koji su ih i udaljile od završnice šampionata.

Ono što svakako može da raduje u igri naših rukometašica je sve bolja odbrana i jasna ideja kako se igra u napadu, pa treba očekivati u bliskoj budućnosti i još bolje rezultate pod „dirigenstkom palicom“ selektora Uroša Bregara.

Odbojkašice „srebrne“, odbojkaši bez medalje

Odbojkašice Srbije osvojile su srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu održanom u četiri grada (Plovdiv, Kluž, Beograd, Zadar), pošto su u finalu u Beogradu doživele poraz od selekcije Italije sa 3:1 u setovima.

Odbojkaši Srbije osvojili su četvrto mesto na kontinentalnom mestu. Oni su u polufinalu izgubili od Italije sa 3:1 u setovima, dok su u meču za bronzu bolji od njih bili Poljaci 3:0 u setovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari