Kako je Monti Vilijams od otkaza dospeo do najvećeg ugovora u istoriji za manje od mesec dana 1EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO SHUTTERSTOCK OUT

Nakon poraza Feniks Sansa u plej ofu od Jokićevog Denvera, pomalo neočekivano, u maju je otpušten glavni trener tima iz Arizone, Monti Vilijams.

Ni mesec dana kasnije oborio je rekord NBA lige po visini ugovora za trenera. On će u narednih šest godina kao glavni trener Detroit Pistonsa zaraditi neverovatnih 78,5 miliona dolara.

Samo sezonu nakon nagrade za trenera godine i dve godine nakon učešća u finalu plej ofa NBA lige, za Feniks prvog od 1993. godine vlasnik Sansa odlučio je da se rastane sa ovim trenerom uz uobičajeno saopštenje puno zahvaljivanja i kurtoaznih pohvala.

Ovaj tim je u februaru doveo jednu od najvećih NBA zvezda Kevina Duranta sa namerom da ide do titule, ali su se isprečili ovogodišnji finalisti Denver Nagitsi predvođeni dvostrukim MVP-em (najkorisniji igrač NBA lige) i verovatno najboljim košarkašem u ovom trenutku, Nikolom Jokićem.

Vilijams je razmišljao da napravi godinu dana pauze, ali su ga vlasnici Detroita, najgore ekipe u NBA protekle sezone, najvećim ugovorom za jednog trenera u istoriji sporta nagovorili da dođe u grad motora.

Tavares Montgomeri Vilijams je rođen 1971. godine, a kao igrač je odigrao 11 sezona u NBA ligi, od 1994. do 2003. godine.
Odmah nakon završetka igračke započeo je trenersku karijeru kao pomoćni trener. Nakon pet sezona, imenovan je za glavnog trenera Nju Orleansa, sa kojima je zabeležio dva učešća u plejofu u pet sezona koliko ih je vodio.

Nakon otkaza u Nju Orleansu, dve godine je bio pomoći trener, da bi 2019. godine dobio šansu u Feniksu kao glavni trener.
Za četiri godine u Arizoni samo u prvoj nije ušao u plejof. U drugoj sezoni je došao do finala plejofa najjače košarkaške lige na svet, gde je izgubio od Milvoki Baksa koji je predvodio Janis Adetokumbo.

Sledeće sezone je imao najveći broj pobeda u regularnom del sezone-64, ali je senku na sezonu bacio poraz od Dalas Maveriksa u finalu zapadne konferencije od 4-3.
U ovoj sezoni, tim je sve karte bacio na titulu, dao nekoliko dobrih igrača za Durenta, ali je došao samo do polufinala zapadne konferencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari