Kako je Stojaković postao prvi Evropljanin koji je pobedio na nekom takmičenju tokom NBA Ol-star vikenda (VIDEO) 1Foto: EPA/ JASON SZENES

Prvi Evropljanin koji je pobedio na nekom takmičenju tokom NBA Ol-star vikenda bio je Peđa Stojaković, reprezentativac Jugoslavije.

Peđa Stojaković imao je 23 godine kada je u debitantskom nastupu na NBA Ol-staru izgubio od jednog od najvećih šutera svih vremena u finalu takmičenja u brzom šutiranju trojki.

To je bilo 2001. godine na Ol star vikendu u Vašingtonu, kada je od Stojakovića bolji bio Rej Alen – 19:17.

Godinu dana kasnije u Filadelfiji, momak iz Slavonske Požege rođen 9. juna 1977. postao je prvi Evropljanin pobednik bilo kog takmičenja tokom Ol-star vikenda.

Tada je u finalu bio bolji od beka Klivlend Kavalirsa Veslija Persona i legendarnog Stiva Neša.

I na narednom Ol star vikendu u Atlanti je Peđa Stojaković ponovio podvig.

Ovoga puta je u finalu bio bolji od Brenta Berija iz Los Anđeles Klipersa i ponovo Veslija Persona.

Tako je postao jedan od retkih koji je prestižno takmičenje osvajao više od jednog puta.

Samo su Leri Bird i Krejg Hodžes po tri puta pobeđivali u brzom šutiranju trojki, dok su uz Peđu Stojakovića po dva puta u ovom takmičenju bili najbolji Mark Prajs, Džef Hornasek, Stef Kari i Džejson Kapono.

Stojakovićeva statistički gledano najbolja sezona u karijeri bila je ona 2003/04. gde je u proseku imao 24,2 poena, a odigrao je 81 utakmicu za Sakramento Kingse u regularnom delu sezone.

Iako zajedno sa saigračem iz reprezentacije Vlade Divcem nije uspeo da dođe do prstena u timu iz Kalifornije, taj uspeh je napravio sa Dalas Maveriksima 2011. godine.

Džejson Kid, Dirk Novicki, Tajson Čendler i Peđa Stojaković su činili neprobojni kvartet koji je u velikom finalu bacio na kolena favorizovani Majami Hit predvođen Krisom Bošom, Lebronom Džejmsom i Dvejnom Vejdom.

Tim sa Floride je savladan u šest utakmica, tačnije sa 4:2 u pobedama, a nakon osvojenog prstena Stojaković je završio igračku karijeru.

U najkvalitetnijoj košarkaškoj ligi na svetu je proveo 13 sezona i postigao ukupno 1.760 trojki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari