Kakvi su planovi večitih rivala za zimski prelazni rok 1Foto: Srđan Stevanovic/Starsportphoto

Za manje od dve nedelje Crvena zvezda i Partizan započeće zimske pripreme, ali nema dileme da će do početka drugog dela sezone biti promena u igračkom kadru oba kluba sa Topčiderskog brda.

Novi trener Crvene zvezde Dejan Stanković demantovao je prethodnih dana pisanja tabloida da će na osnovu svojih poznanstava dovesti neko od bombastičnih pojačanja poput italijanskog napadača Marija Balotelija ili bivšeg kapitena Srbije Branislava Ivanovića. Stanković je upravi napomenuo da želi da na prvom delu priprema, koji će biti sproveden na Kipru, ima na raspolaganju sve igrače i da će pred put u Tursku (24. januar) odlučiti na koga neće računati u drugom delu sezone.

Uprkos ovome nema dileme da će Zvezda pokušati da se ratosilja viška stanaca, koji zbog ograničenja na četiri po utakmici u domaćem prvenstvu neće moći da se naigraju na proleće. Gužvu u napadu crveno-beli će pokušati da reše prodajom Ričmonda Boaćija, za koga navodno postoji najveće interesovanje inostranih klubova, a da su Tomane i Pavkov sasvim dovoljni za ofanzivu do leta.

Dani na “Mitiću” odbrojani su i levom beku Žanderu koji je zbog skrivljenog penala protiv Olimpijakosa označen kao glavni krivac za ispadanje iz Evrope. Verovatno se neće računati ni na Hozea Kanjasa, španskog vezistu koji je letos došao u klub, ali nije pružio partije koje su se očekivale.

Nije isključeno da u slučaju dobre ponude iz ekipe ode i najbolji igrač i kapiten Marko Marin, verovatno u neku arapsku zemlju. Blizu odlaska je i El Fardu Ben koji letos nije ni bio registrovan za Ligu šampiona.

Na spisku domaćih igrača koji su blizu transfer liste, a o kojima će Stanković odlučivati posle već pomenutog Kipra nalaze se: Milan Jevtović, Dušan Jovančić, Veljko Simić, Srđan Babić i Milan Gajić. Letos je blizu odlaska bio i Milan Rodić, pa nije isključeno da ga klub pusti ukoliko dođe obostrano primamljiva ponuda.

Što se tiče dolazaka, uprava će verovatno ispuniti nekoliko želja novog trenera, ukoliko ih bude. Nije tajna da su u redovima srpskog šampiona čvrsto odlučili da se veća šansa da fudbalerima iz omladinskog pogona, što je još pre odlaska Vladana Milojevića najavio sportski direktor Mitar Mrkela.

Čak je i Stanković sam izjavio da kao fudbaler koji je u Zvezdi debitovao sa 16 godina ima dodatnu obavezu da sada i on kao trener daje šansu klincima koji bi u budućnosti mogli da postanu nosioci igre. Treba napomenuti i to da još uvek nije poznato u kojoj će formaciji crveno-beli igrati sa novim trenerom, pa će verovatno i taj faktor do kraja prelaznog roka diktirati uslove kako se ne bi nepotrebno gomilali fudbaleri na istim ili sličnim pozicijama.

Kakvi su planovi večitih rivala za zimski prelazni rok 2
Foto: STARSPORT/Peđa Milosavljević

Savo Milošević je letos kao trener Partizana postavio odličnu osnovu i nema sumnje da će posle sasvim solidnih jesenjih rezultata gledati da minimalno pravi promene u timu. Igranje u fazi po grupama Lige Evrope i prodaja Strahinje Pavlovića Monaku finansijski su stabilizovali crno-bele, barem kada je u pitanju 2020. godina.

Velikih para za trošenje ipak nema, pa će svako klub svakako prilikom pazarenja ići “na sigurno”. Jedna od takvih kupovina trebalo bi da se odnosi i na napadača Umara Sadika koji je u Humskoj trenutno na pozajmici iz Rome, ali Partizan i “vučica” imaju od letos neformalan dogovor da srpski klub može po pristojnoj ceni (oko 2 miliona evra) da otkupi ceo ugovor.

Želja Partizana je da dovede i slobodnog Slobodana Rajkovića koji od letos ne igra nigde od kako je raskinuo ugovor sa Palermom koji je zbog dugova izbačen u najnižu italijansku ligu. Zna se da Rajkovića želi i Peruđa, pa će bivši fudbaler Čelsija verovatno još neko vreme vagati da li želi da se vrati u srpski fudbal.

Kada je prodaja u pitanju, Milošević je dobio zeleno svetlo od uprave da ne ora da ode niko na koga računa za prvi tim. Bibras Natho, Takuma Asano i Lazar Marković imaju ugovore do leta 2022. godine, tako da nema dileme da se na proleće očekuje da budu nosioci igre.

Navijači ne moraju da brinu ni za Sejdubu Sumu koji je nedavno potpisao ugovor do 2023. Vladimir Stojković i Saša Zdejlar imaju ugovore do 2021. i moguće je da odu jedino ako za njih stigne dovoljno visoka ponuda koja bi zadovoljila i klub i njih. Zeleno svetlo da napusti Humsku dobio je Aleksandar Šćekić za koga su u toku pregovori sa turskim Genčlerbirligijem.

Još uvek vlada velika nedoumica oko talentovanog levog beka Zlatana Šehovića koji je kod Miloševića bio u drugom planu (igrao Urošević), iako je u vreme Zorana Batice Mirkovića bio prvotimac. Nema dileme da Šehović kao talentovan igrač želi da bude u sredini u kojoj će više dobijati šansu u startnih 11, pa nije isključeno da se u slučaju dobre ponude možda napravi i dogovor i za pozajmicu u neki klub.

Za Boaćija 2,5 miliona evra

Crvena zvezda je prethodnih dana odbila ponudu Konjaspra za Ričmonda Boaćija. Turski klub je crveno-belima ponudio oko 900.000 evra, ali šampion Srbije za napadača iz Gane očekuje 2,5 miliona evropskih novčanica. Razlog za ovu cenu verovatno leži u tome što ga je Zvezda iz Kine za istu cifru vratila u klub  leta 2018. godine.

Sa Rajkovićem zapelo oko plate

Slobodan Rajković je prema nezvaničnim informacijama tražio od Partizana godišnju platu od 500.000 evra, ali su crno-beli u ovom trenutku spremni da mu ponude samo 300.000. Uprava kluba iz Humske opravdano ima sumnju u fizičku spremnost Rajkovića koji pola godine nigde nije igrao, te smatraju da je njihova ponuda više nego velikodušna. S druge strane, pitanje je da li bi Rajković od Peruđe ili nekog drugog kluba u Italiji mogao da dobije više novca, te je ustvari jedina dilema da li zaista želi da zaigra u Partizanu, odnosno da se vrati u Srbiju. Dolazak u Humsku svakako bi mu značio u daljoj afirmaciji jer bi imao priliku da igra i evropske utakmice naredne jeseni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari