Kameron Nori za istoriju 1EPA-EFE/RAY ACEVEDO

Dvadesetšestogodišnji šampion poslednjeg Indijan Velsa ostvario san britanskih tenisera.

Pre nego što je objavljen konačan spisak učesnika mastersa u Indijan Velsu, Novak Đoković je bio viđen kao glavni favorit za osvajanje turnira u kalifornijskoj pustinji, da bi posle povlačenja prvog reketa sveta u gro plan izbili visoko kotirani Danil Medvedev, Stefanos Cicipas, Aleksander Zverev… ali su titula, 1.000 bodova i vredna novčana nagrada završili u rukama Kamerona Norija. Prvi britanski šampion nezvaničnog petog sezonskog grend slema u finalu je bio bolji od Gruzina Nikoloza Basilašvilija – 2:1 (3:6, 6:4, 6:1), što mu je donelo proboj do 10. mesta na ATP listi.

Dvadesetšestogodišnjak sa Ostrva poveo je sa 3:1 u gemovima u prvom setu, ali je ipak izgubio taj deo meča, da bi u druga dva sačuvao napravljene brejkove i tek iz šestog puta uzeo prvi pobednički trofej u 2020. godini, za najbolji plasman u karijeri.

– Mnogo mi ovo znači. Veoma sam srećan, ne mogu ni da opišem kako se osećam. Čudan meč je bio, ali ovo je ogroman uspeh za moj tim i mene. Da ste mi na početku turnira rekli da ću uzeti titulu, ne bih vam verovao. Neverovatno… Uživam u tenisu, uživam u velikim trenucima… – blistao je od sreće Nori, koji je uspeo da iskoristi činjenicu da u polufinalu nije bilo nikoga sa prvih 25 pozicija u singl poretku tenisera.

– Nadal se bezbroj puta vratio jači nego pre posle pauze, Federer je još tu, Đoković igra i vratiće se jači nego ikad. Posle četvrtfinala sam pomislio da je to velika prilika, uspeo sam da je iskoristim, da iskoristim to što nije bilo „velike trojke“, mada je i dalje bio jak žreb – rezimirao je Nori.

Iznenađujuči pobednik Indijan Velsa trenutno deseti u trci za završni turnir sezone u Torinu (14-21. novembra) sa 2.795 bodova, a ispred njega su Hubert Hurkač (2.985) i osmoplasirani Nadal, s tim da je Španac zbog povrede još ranije završio sezonu.

– I pre turnira sam to lovio, bio sam 14-15, i imao sam šansu. Razmišljao sam o tome, ali nisam želeo previše da se ne bih opteretio. Sada ću igrati Beč, Pariz i Stokholm. Bilo bi lepo da uspem, ali idem meč po meč. Volim da igram u dvorani, dosad sam tamo gubio neke guste mečeve, nadam se da će se sada preokrenuti – optimista je Britanac pred zaključni obračun Top 8 tenisera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari