Kao nekad Lebron i Kobi: Opet će moći iz srednje škole u NBA 1Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT SHUTTERSTOCK OUT

Period od 1995. do 2005. godine bio jedini u istoriji NBA u kojem su u igu preko drafta mogli da dođu košarkaši direktno iz američkih srednjih škola.

U tom periodu su kao tinejdžeri u najjaču svetsku ligu došli mnogi „promašaji“, ali i neki igrači koji su se ispostavili kao apsolutne legende – Kobi Brajant, Kevin Garnet, Lebron Džejms..

Međutim, američki mediji prenose da bi novi dogovor lige i Sindikata igrača (NBPA) mogao da spusti granicu za ulazak u NBA na 18 godina – to bi značilo da bi košarkaši posle 17 godina ponovo mogli da direktno iz srednje škole dođu u ligu, piše Sport Klub.

Dosad je uslov za ulazak u NBA bila barem jedna godina na univerzitetu ili u profesionalnom timu (najčešće Evropa, Azija ili razvojna Dži liga), a najveći talenti američke košarke uglavnom su birali najuspešnije NCAA programe i napuštali ih posle jedne godine – tzv. „one and done“ igrači.

Komesar lige Adam Silver nedavno je govoreći za medije nagovestio da bi ovakva praksa mogla da se promeni. Aktuelni kolektivni ugovor važi do kraja sezone 2023/2024. i pre njegovog isteka do promena neće moći da dođe.

Osim Kobija, Lebrona i Garneta, svojevremeno su direktno iz srednje škole u NBA došli i Džermejn O’Nil, Trejsi Mekgrejdi, Amare Stodemajer, Rašard Luis, Tajson Čendler i Dvajt Hauard, ali i neki ne tako uspešni igrači kao što su bivši prvi pik Kvami Braun, Sebastijan Telfer, Andrej Bleč i drugi…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari