Kaster Semenja najavila žalbu Evropskom sudu za ljudska prava 1Foto:vikipedija

Olimpijska šampionka na 800 metara Južnoafrikanka Kaster Semenja najavila je danas da će se žaliti Evropskom sudu za ljudska prava zbog pravila Svetske atletike o dopuštenom nivou testosterona koji je prirodno povećan kod atletičarki.

Prema pravilu Svetske atletike iz 2019. godine, Semenji nije dozvoljeno da se takmiči u disciplinama od 400 metara do jedne milje sve dok ne počne da koristi lekove koji smanjuju nivo testosterona. U slučaju da odluči da ne uzima lekove, Semenja bi morala da promeni disciplinu.

Švajcarski vrhovni sud je prošlog septembra odbacio žalbu 30-godišnje atletičarke, iako pravilo o testosteronu pogadja trkačice s „razlikom u razvoju pola“ (differences of sex development – DSD).

Semenja je posle toga odlučila da podnese žalbu Evropskom sudu za ljudska prava, kako bi mogla da se takmiči i da brani titulu na Olimpijskim igrama u Tokiju ovog leta.

„Sve što tražimo je da nam se zauvek dozvoli da slobodno trčimo, kao snažne i neustrašive žene kakve jesmo i kakve smo uvek bile“, rekla je Semenja, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Njeni advokati će tvrditi da Švajcarska nije zaštitila Semenju od kršenja njenih prava.

Sportisti sa DSD imaju viši nivo prirodnog testosterona, za koji Svetska atletika tvrdi da im daje prednost u takmičenjima.

Sud za sportsku arbitražu je 2019. godine odbio žalbu Semenje, posle čega je Švajcarski vrhovni sud privremeno suspendovao tu odluku, a zatim je potvrdio.

Semenja je osvojila zlatne olimpijske medalje na 800 metara 2012. i 2016. godine. Zbog novog pravila nije mogla da učestvuje na Svetskom prvenstvu u Dohi 2019. godine.

Ona je prošlog marta rekla da želi da učestvuje na Igrama u Tokiju u trci na 200 metara, pošto za tu disciplinu ne mora da uzima lekove. Semenjin najbolji rezultat na 200 metara je 23,49 sekundi, a norma za Olimpijske igre iznosi 22,80.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari