Katar meta lažnih vesti uoči Svetskog prvenstva u fudbalu 1Foto: EPA-EFE/Daniel Irungu

Na pojedinim nalozima na Tviteru, koji imaju hiljade, čak i stotine hiljada pratilaca, kruži lažni post u kojem se od posetilaca Svetskog prvenstva u fudbalu u Kataru traži da se pridržavaju određenih moralnih smernica.

Potražite Katar na Tviteru i rezultati vođeni algoritmima će pokazati objavu, koju je tvitovalo i nekoliko verifikovanih naloga, na kojoj se posetioci pozivaju da poštuju niz pravila, kao što su uzdržavanje od alkohola, psovanja, glasne muzike, izlazaka, a navodno je zabranjeno i ispoljavati seksualnu orijentaciju prema suprotnom polu.

Katarska vlada je brzo demantovala da je nametnula takva pravila, navodeći da je reč o lažnoj vesti. Pa ipak, mnogi uticajni ljudi na platformi nastavili su da dele spornu objavu, uz komentare da Katar ne bi trebalo da bude domaćin jednog od najvažnijih sportskih događaja u svetu, piše Demostat.

„Objava ‘Katar vas pozdravlja’ koja kruži društvenim medijima nije iz zvaničnog izvora i sadrži činjenično netačne informacije“, navodi se u saopštenju katarske vlade.

„Pozivamo navijače i posetioce da se za savete o putovanju oslanjaju isključivo na zvanične izvore organizatora turnira”, dodaje se.

Očekuje se da će i FIFA izdati vodič za navijače, u kojem će biti osporene mnoge informacije sa društvenih mreža i interneta.

Katar meta lažnih vesti uoči Svetskog prvenstva u fudbalu 2
Ovakve kampanje dezinformisanja utiču na percepciju Katara kao dostojnog domaćina Svetskog prvenstva u fudbalu.

Ovo nije prvi put da je Katar na meti onlajn kampanja dezinformisanja.

Naime, pre pet godina na veb stranici dizajniranoj da izgleda kao jedan kredibilan švajcarski medij pojavila se vest da su arapske nacije zahtevale od FIFA da oduzme Kataru pravo da bude domaćin prvenstva 2022. godine.

U članku, objavljenom na veb stranici koja je podsećala na švajcarski portal „Lokal“, navodi se da je šest arapskih nacija zatražilo da Katar ne bude domaćin prvenstva jer je ta država „baza terorizma“.

Članak su tada prenele i pojedine svetske medijske kuće, a FIFA je odbacila navode koji su se pripisivali njenom predsedniku Đaniju Infantinu.

Vlasti poručuju da su svi dobrodošli da posete Katar i uživaju na Svetskom prvenstvu.

„Katar je oduvek bio otvorena, tolerantna i gostoljubiva nacija. Međunarodni navijači i posetioci tokom Svetskog prvenstva moći će da iskuse ovo iz prve ruke”, navode katarske vlasti.

Međutim, od trenutka kada je odlučeno da će Katar biti domaćin prvenstva, ta zemlja se suočava sa mnogim kontroverzama, kao i sa rigoroznim kontrolama načina na koji priprema prvenstvo.

Katar se suočava i sa brojnim kritikama zbog lošeg položaja žena i pripadnika LGBT zajednice, užasnog tretmana radnika migranata, kao i negativnog uticaja na životnu sredinu.

Ta država je za Svetsko prvenstvo izgradila više stadiona, aerodrom, novi metro i puteve, ali je na meti kritika zbog ophođenja prema migrantima koji rade na tim projektima, uz optužbe da se služi prinudnim radom, da radnici žive u lošim uslovima, da im se ne isplaćuju nadnice i oduzimaju pasoši.

Svetski mediji su ranije pisali da je u zemlji poginulo više od 6.000 radnika migranata iz Indije, Pakistana, Nepala, Šri Lanke, što su katarske vlasti demantovale, navodeći da je između 2014. i 2020. godine umrlo 37 radnika koji grade stadione za prvenstvo.

Bilo je i kontroverznih zaključaka zašto je baš Katar, mala ali bogata zemlja bez značajne fudbalske istorije, dobila čast da bude domaćin Svetskog fudbalskog prvenstva 2022.

Stvar je sada otišla dosta daleko, pa mnogi pozivaju na bojkot Svetskog prvenstva u Kataru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari