Pulišić rasplakao Irance i poslao Ameriku na Holandiju u osmini finala Svetskog prvenstva; Englezi idu na Senegal 1EPA-EFE/Neil Hall

Pogotkom Kristijana Pulišića Sjedinjene Američke Države savladale su Iran i tako su se plasirale u osminu finala Svetskog prvenstva – 1:0 (1:0). Englezi su trijumfom nad Velsom samo potvrdili prolaz među šesnaest najboljih sa prvog mesta u Grupi B – 3:0 (0:0).

Irancima je pre poslednjeg kola odgovarao i remi za prolaz u osminu finala, prevashodno zbog pobede nad Velsom, dok su Amerikanci morali da trijumfuju, jer su do odlučujućeg duela osvojili dva boda.

Englezi su sa daleko manje tenizije, uprkos rivalstvu sa Velšanima, dočekali meč trećeg kola, svesni da im i nerešen ishod u potpunosti odgovora kako bi potvrdili prvo mesto u grupi.

Golovima u nastavku utakmice protiv Velšana koji jednostavno nisu imali dovoljno motivacije, a ni igračkog znanja, i to u egzekuciji Rašforda (dvostruki strelac) i Fodena, Englezi su potvrdili lidersko mesto i zakazali meč sa Senegalom u osmini finala na Mundijalu, koji je na programu 4. decembra.

Znatno neizvesniji meč odigrali su Iran i Amerika, sa više tenzije usled političke i društvene nestabilnosti u azijskoj državi.

I sama uvertira imala je političkih obrisa, međutim, na samom terenu nije viđeno ništa što bi izlazilo iz sportskih okvira.

U duelu bez previše konkretnih prilika, prvu izgledniju realizovao je Kristijan Pulišić na centaršut Seržinja Desta u 38. minutu.

Pred kraj poluvremena, milimetarski ofsajd sputao je Veu da poveća vođstvo i time, izvesno, matira Irance.

Zbog povrede, zadobijene prilikom datog gola, Pulišić u drugom poluvremenu nije mogao da pomogne saigračima koji jesu trpeli pritisak, ali Iran nije uspeo da iskreira više od dve solidne prilike.

Pokušali su u 98. minutu da izvrše pritisak na sudiju, smatrajući da je kontakt Taremija i Karter-Vikersa bio dovoljan za najstrožu kaznu, međutim, prekaljeni Španac Lahoz nije se „upecao“ već je lakonski odmahnuo rukom.

Amerikanci su uspeli u primarnoj nameri i za mesto u četvrtfinalu boriće se sa Holandijom 3. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari