Inijesta: Mesi je bio najbolji svi vremena i pre osvajanja Svetskog prvenstva 1 FOTO KAMIL KRASZEWSKI APPA/NEWSPIX.PL

Kako bi ga i oni koji mu nisu naklonjeni priznali da je najbolji fudbaler svih vremena od Lea Mesija su „zahtevali“ da osovji Svetsko prvenstvo. Neponovljivi Argentinac uspeo je u tome u Kataru, izbivši time argumente da mu rezultatski još nešto fali kako bi prestigao Pelea ili Maradonu.

Polemika će uvek biti, međutim, posle osvajanja Zlatne boginje u Kataru, Leo Mesi je objedinio sve najvažnije titule u svetu fudbala i tme prestigao Pelea i Maradonu.

Titulu svetskog šampiona osvojio je u 35. godini što je najbolja iliustracija njegovog igračkog trajanja na vrhunskom nivou.

Od svoje 17 godine, kada je kao tinejdžer debitovao za Barselonu, Mesi u kairjeri ima više od deset vrhunskih, neponovljivih takmičarskih godina, a gotovo u svakoj je postizao više od 20 golova.

Svo to vreme, maltene, Andres Inijesta bio je neposredni svedok u Barseloni kako je i na koji način Mesi pomerao granice mogućeg. S tim u vezi, u razgovoru za Marku, nekada fantastični veznjak istakao je da je Leo bio najveći i pre Svetskog prvenstva u Kataru.

Sa Mesijem je Inijesta odigrao 488 mečeva u Barseloni, a jedan drugom su namestili ukupno 53 gola.

„S moje tačke gledišta, nije bilo neophodno da Mesi osvoji Mundijal za status najboljeg svih vremena. Sa trofejom ili bez Svetskog prvenstva, on je najbolji. I verujem da će ljudi koji u to nisu verovali pre nego što je osvoji Mundijal ponovo naći neke izgovore da nije najbolji.“

Mesi je u Kataru postigao sedam golova, namestio još tri, zasluživši epitet najboljeg fudbalera na turniru.

„U svakom slučaju, mislim da je trofej prvaka sveta apsolutno zaslužio. Ne samo on, već čitava Argentina. Počeo je izguvišli prvi meč i suočavao se sa dodatnim pritiskom u odnosu na onaj koji mu je već bio na leđima. On je za mene pravi šampion.“

Kada je klupski kontekst u pitanju, Inijesta je zadovoljan načinom na koji Ćavi vodi ekipu.

„Mislim da ne napredak očigledan. Znam da su titule pravo merilo, odlučujući faktor, ali mislim da je tim na pravom kursu na putu do tačke koju svi želimo.“

Barselona od 2019. nije osvojila titulu u domaćem prvenstvu. Trenutno je lider u Primeri sa dva boda više u odnosu na Real Madrid.

„Ubeđen sam da će ove sezone osvojiti titulu. Dobro stoje na tabeli, još dosta utakmica je pred njima, ali očekujem trofej.“

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari