Kejn zakazao finale sa Italijanima 1Foto: EPA-EFE/Carl Recine

Uzbudljivo, neizvesno, dramatično, na kraju srećno po Engleze. Kao i u prvom polufinalu i sinoć je drugi učesnik finala dobijen posle regularnih 90 minuta.

Na popunjenom Vembliju, Gordi Albion uspeo je da materijalizuje generalno bolju igru tek u produžecima utakmice, u kojoj su prvo gubili fenemenalnim golom Domsgarda; izjednačili autogolom Kjera, da bi matirali disciplinovane Dance pogotkom Kejna u 103. minutu – 2:1 (1:1).

Engleska se tako prvi put u svojoj istoriji našla u poziciji da se protiv Italijana 11. jula, takođe na Vembliju, bori za titulu evropskog prvaka.

Nakon uvodne inicijative Engleske, Danci su uspostavili kontrolu na sredini terena. Striger Larsen i Dilejni udvajali su Šoa, tako da najbolji asistent Engleza po levoj strani nije imao puno prostora za manevar. Igrao se 30. minut kada je Damsgord izveo najlepši potez u regularnih 90. minuta.

U stilu Kristijana Ronalda, izveo je slobodnjak sa dvadesetak metara, “otvorio” stopalo i maestralno matirao iznenađenog i loše postavljenog Pikforda. Gordi Albion nije ustuknuo; naprotiv. Rahim Sterling je nedugo zatim imao zicer sa par metara, ali je Šmajhel bio maestralan.

Samo minut kasnije viđen je 11. autogol na Evropskom prvenstvu. Kejn je sjajnim pasom u prostor uposlio Saku koji je centaršutem želeo da asistira ka Sterlingu na drugoj stativi, međutim Kjer se isprečio i mahinalno loptu poslao u mrežu. Danci su ostali disciplinovani, maksimalno koncentrisani na prodore protivnika po bokovima i pokušaje iz prekida.

Korpulentni Megvajer predstavljao je najveću opasnost za golmana Šmajhela, ali nekih većih šansi nije bilo do kraja utakmice. Bviše kvalitetnijih rešenja za selektora Sautgejta predstavljalo je potencijalni benefit za Englesku u produžecima. Već u 94. Kejn je imao odličnu šansu, ali je njegov šut po travi Šmajhel briljantno odbranio. Ulascima Fodena i Hendersona, Gordi Albion je još više oplemenio igru na sredini terena. Stekao se utisak da je samo pitanje trenutka kada će Danci kapitulirati. Ređale su se šanse Griliša, pa Sterlinga fizički verovatno najspremnijeg igrača Engleske, što se videlo i u 103. minutu.

Odlični dribler Mančester sitija promešao je protivničke defanzivce; kontakt sa Meleom u šesnastercu Danske okarakterisan je kao intenzitet dovoljan da se dosudi penal. Kejn je mislio da je najsigurniji, međutim Šmajhel ga je izvanredno pročitao, ali je centarfor Totenhema natrčao na odbitak i usledila je prava erupcija sreće na Vembliju.

Nisu se Danci predavali; jesu prepustili inicijativu rivalu, ali su strpljivo čekali da dođu do šanse nalik onoj iz 113. minuta kada je Bretvajt odlično šutirao, ali se Pikford iskupio za kiks kojim je ukrasio šut Domsgarda kod vodećeg gola protivnika. Danci više nisu imali snage; još je i fenomenalni Sterling mogao da definitivno dokusuri protivnika, ali je na isteku 120. ostalo 2:1, što je značilo da će se posle daleke 1966. Engleska prvi put boriti za šampionski pehar na jednom velikom takmičenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari