Kevin Garnet brani Srbe i Hrvate: Prošli su kroz ratove, sigurno nisu mekani 1foto EPA-EFE/TANNEN MAURY SHUTTERSTOCK OUT

NBA šampion sa Boston Seltiksima stao u odbranu Nikole Jokića.

Kako se bliži vreme proglašenja MVP regularnog dela sezone, u NBA se sve češće pojavljuju pojedinci poput Gilberta Arinasa koji sa nipodaštavanjem gledaju na to što je Nikola Jokić dva puta bio imenovan za najkorisnijeg igrača u najboljoj ligi na svetu.

Iz malo šire perspektive, Pol Pirs, čuveni košarkaš Boston Seltiksa, kritikova je evropske igrače, tvrdeći da su isuviše mekani, odnosno da ih NBA javnost tako posmatra, s obzirom na to da nisu odrastali na način i u uslovima u kojima su Amerikanci.

U diskusiju se potom uključio Kevin Garnet, njegov nekadašnji saigrač iz šampionskih dana u Bostonu, koji smatra da to nije tačno, iako je Pirs pokušao da malo ublaži iznešene tvrdnje.

– To je jednostavno način kako ih svi doživljavaju, i ne mora da bude tačno ili netačno. Takva im je ličnost. Oni se nikome ne guraju u lice, to jednostavno nije u njihovoj kulturi, to je američka kultura, u kojoj smo svi mi odrasli u getu gde bilo kada i bilo gde može doći do ulične tuče. Evropljani prosto nisu živeli u takvom okruženju.

U odnosu na Pirsa, Garnet je pokazao da bolje poznaje istoriju prosotora nekadašnje Jugoslavije.

– Momci iz Evrope dolaze iz pravog sranja, dolaze iz rata. Pešačili su do škole dok su im bombe padale na glavu, tu mislim na Srbe i Hrvate. Čoveče, mesta iz kojih oni dolaze… – poručio je Garnet.

– Nisu agresivni na način na koji su agresivni američki igrači i zato imamo pretpostavku da su mekani. Imaju potpuno drugačiji način života, ali ako im malo prokopaš po prošlosti i upoznaš ih, a ja sam u karijeri igrao sa dosta tih momaka, videčeš da to baš i nije tako.

Logika Kevina Garneta zasnovana je na određenim činjenicama i daleko bliže objašnjava način poimanja sportske agresivnosti kod Evropljana koja nije utemeljena na prostoj agresivnosti i primitivnim verbalnim provokacijama, a kojima su skloni Amerikanci u NBA ligi.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari