Kilijan Mbape rastužio uporne Dance, sa dve pobede Francuzi već u osmini finala 1foto:EPA-EFE/Noushad Thekkayil

Reprezentacija Francuske je, izvesno, posle drugog kola rezervisala kartu za osminu finala Svetskog prvenstva. Nakon Australije, savladali su i uporne Dance golovima sjajnog Kilijana Mbapea – 2:1 (0:0).

Aktuelni šampioni sveta pobedom nad Danskom obezbedili su mesto u osmini finala.

Meč poslednjeg kola sa Tunisom za njih će biti formalna stvar nakon što je Kilijan Mbape odigrao sjajnu utakmicu i sa dva gola matirao uporne i organizovane Dance.

U odnosu na duel sa Australijom, Kunde je zauzeo mesto na desnom beku, dok je umesto Konatea, Varan činio štoperski tandem sa Upamekanom.

Francuska je u većem delu meča bila konkretnija i opasnija, oslonjena na brzinske i tehničke sposobnosti Mbapea po levoj i Dembela desnoj strani.

Grizman je bio zadužen za organizaciju igre i traženje adekvatnih pasova u dubinu, iza leđa stamenih ali sporih štopera Danske. Pre svih, Andersen, imao je brojne probleme sa Mbapeom, koji ga je neretko ostavljao u „prašini“.

Čim bi Danci postavljali visoko poslednju liniju to je bio signal da dubinskim loptama veznjaci Francuske traže Mbapea i Dembelea.

Sijaset šansi aktuelni šampioni sveta stvarali su na sličan način na koji su došli i do uvodnog gola.

Mbape je po levoj strani imao dovoljno prostora da razmeni dupli pas sa Teom Ernandezom, koji je u šesnaest metara sjajnom povratnom izbacio asa Pari Sen Žermena na dva metra od Kaspera Šmajhela.

Iskusni čuvar gola nije ni refleksno uspeo da zaustavi šut 25-godišnjeg asa francuske reprezentacije.

Nisu se Danci pokolebali usled rezultatskog zaostatka. Ulaskom Dolberga pokušavali su da po desnoj strani naprave višak, u čemu su i uspevali u par navrata.

Brajtvajt je, takođe kao rezervista, učinio napad opasnijim i konkretnijim, a pre izjednačujućeg gola, Danci su imali par vrlo korektnih prilika.

Lindstorm i Brajtvajt namučili su Uga Ljorisa, koji je bio nemoćan u 68. minutu. Nakon što je izveden korner, Andersen je zakačio loptu glavom dovoljno da na nju naleti Kristensen i savlada golamana Francuske.

Nastavile su obe reprezentacije sa napadačkim stilom i posle izjednačenja.

Čuameni, Kunde i Rabio imali su izgledne šanse za Trikolore, dok je na suprotnoj strani Brajtvajt mogao da se proslavi, ali je šutirao tik pored leve stative kapitena Totenhema.

I kada se stekao utisak da bi remijem mogao da se završi meč, Grizman je u 86. minutu fenomenalno pronašao Mbapea na levoj stativi. Kilijan je prepoznao trenutak, ušao je iza leđa desnog beka Lidsa, Kristensena i matirao Kaspera Šmajhela.

Bio je to njegov treći gol na šampionatu, a ukupno 31. u dresu reprezentacije Francuske.

Nakon trijumfa nad Dancima, Francuzi su i definitivno obezbedili mesot u osmini finala Svetskog prvenstva u kataru, dok će Danci u poslednjem kolu morati da savladaju Australiju i nadaju se povoljnom rezultatu sa meča Francuska-Tunis.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari