Kingsi deluju baš zarđalo 1Foto: Tviter Sakramento

Kao uvertira nastavka NBA sezone 31. jula u Diznijevom svetu, nadomak Orlanda, klubovi učesnici započeli su sa odigravanjem kontrolnih utakmica.

Sakramento Kingsi prvi meč odigrali su protiv Majami Hita i ne samo da su rutinski poraženi (104:98) već je na osnovu priloženog bilo evidentno da su daleko od željenog ritma i takmičarske forme.

Nemanja Bjelica je sa 13 poena (3as) posle Badija Hilda (19p) bio najefikasniji u redovima Kingsa, dok je Bogdan Bogdanović odigrao izuzetno loše, završivši meč sa svega tri poena.

Obojica srpskih reprezentativaca bili su u startnoj petorci; Bogdanović je standardno zauzeo mesto beka šutera, dok je Bjelica bio na četvorci, pošto je Hari Džajls dobio ulogu startnog centra.

U odnosu na Majami, Kingsi su gotovo sve vreme imali problema sa protokom lopte u pozicionom napadu.

Spoljna linija Hita bila je daleko funkcionalnija i uigranija u poređenju sa Sakramentovom: Dragić, Robinson, Hiro, Batler, Džons Džunior prelako su pronalazili adekvatne pozicije za šut; adekvatnim protokom lopte imali su sijaset „otvorenih šuteva“, tako da i ne čudi konstatacija američkih novinara da Kingsi trenutno deluju poprilično zarđalo.

Trebalo bi imati u vidu i to da je Sakramento na prvom kontrolnom meču nastupio bez trojice startera: Dieron Foks i Marvin Begli su povređeni, dok je Herison Barns još uvek u prestonici Kalifornije; takođe, trener Luk Voldon nije mogao da računa na Rišona Holmsa, rezervnog centra, baš kao ni na Aleksa Lena, koji je u rotaciji, uglavnom, treća opcija na petici.

– Bez startera, Dierona Foksa, Herisona Barnsa i Rišona Holmsa, Kingsi su sporo rotirali u odbrani, previše lopti su izgubili i mučili su se da pronađu ritam u odbrani – konstatacija je američkog novinara Džejmsa Hema.

Bogdanović je, iznenađujuće, bio najslabija karika u spoljnoj liniji Kingsa; nije puno ni šutirao sa distance (1-4 za tri) dok je u odbrani delovao presporo i nedovoljno agresivno na perimetru.

Bjelica je pak, sa novom frizurom, dužom kosom, izlaskom Džajlsa, već u prvom poluvremenu zaigrao na petici, o čemu se poslednjih dana pisalo i govorilo u Orlandu.

Napadački je kao centar doprineo bržem protoku lopte, međutim defanzivno je slabije branio „pik“, često je kasnio sa visokim izlascima i prilikom zonske odbrane ostavljao puno prostora na postu.

– Bogdan je bio starter, ali nije bio faktor. Završio je meč sa tri poena, uz jedan pogodak iz igre i četiri faula za 24 minuta, što nije karakteristično za njega. Hild nije mogao da ubaci šut na početku, ali se vratio i bio najefikasniji sa 19 poena. Uz to, izgubio je tri lopte, potpuno van rezona – utisci su cenjenog novinara NBS Sportsa.

Bjelica nosilac igre

U odnosu na Bogdanovića, Bjelica je na prvom kontrolnom meču bio veoma koristan u napadu. Defanzivno je, kao i kompletna ekipa, imao dosta problema u pozicionoj igri rivala, ali je ofanzivno uz Hilda, bio najkorisniji.

„On i Kent Bejzmor će imati ozbiljne minute. I obojica su bili dobri. Bejzmor je startovao kao krilo, bio je odličan u odbrani, iako je imao probleme sa faulovima, uspeo je da upiše 11 poena uz četiri skoka i par ukradenih lopti. Uz novu frizuru, Bjelica je imao tri pogotka iz četiri pokušaja i sedam pogodaka iz osam slobodnih bacanja za 18 minuta. Nije bio izvanredan, ali je pomogao da se tim stabilizuje i završio sa 13 poena“, podvukao je Hem.

Jokić kao plej, Denver sa osmoricom

Prvi kontrolni meč, uopšte, u sklopu nastavka sezone u Orlandu, odigrali su Denver i Vašington. Nagetsi su bili bolji (89:82) u jednoj čudnoj utakmici u kojoj je Majk Meloun, trener Denvera, na raspolaganju imao samo osam igrača, među kojima jedinog beka Troja Denijelsa. Zato i ne čudi što je Nikola Jokić zaigrao na pleju (16 poena) u petorici koja će verovatno i biti najviša tokom kontrolnih utakmica u Orlandu: Jokić, Grent, Bol, Plamli i Milsap (sve sami centri i krilni centri). Srbin je skoro celu prvu četvrtinu igrao na jedinici, a Denver se sa petoricom visokih igrača branio u zoni i takvom igrom uglavnom bio u prednosti koja je u drugoj četvrtini bila i dvocifrena. Upisao je Jokić i po sedam asistencija i skokova, ali i osam izgubljenih lopti. Ruki sa Oregona, Bol Bol (218cm, 21 godina), sin čuvenog Manutea Bola, odigrao je zapaženu partiju sa 16 poena, 10 skokova i čak šest blokada, a najefikasniji je bio jedini bek u ekipi Troj Denijels sa 22 poena. Na drugoj strani je Hačimura ubacio 16 poena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari