Bogdan Bogdanović ovih dana odlučuje o NBA budućnosti 1Foto: AP Photo/Rich Pedroncelli

U periodu kada je Vlade Divac stupio na funkcionersko mesto 2015, Sakramento Kingsi započeli su sa temeljnom rekonstrukcijom igračkog kadra.

Postavljanjem na poziciju potpredsednika za košarkaške operacije, nekadašnji as srpske košarke, kao i LA Lejkersa, Šarlota i samih Kingsa stavio je akcenat na atleticizam mladih košarkaša i samo ubrzanje igre tima iz prestonice Kalifornije.

Ujedno, Sakramento je počeo više pažnje da obraća na evropsko tržište i zahvaljujući umešnosti samog Divca 2017. umesto ka Finiksu, Bogdan Bogdanović uputio se prema sredini koja je početkom 21. veka bila prepoznatljiva po dopadljivoj i atraktivnoj košarci za čiju su aromatičnost bili zaduženi sam Vlade Divac, Kris Veber, Peđa Stojaković i DŽejson Vilijams. Manevar je bio vizionarski, Bogdanović se brzo uklopio u sistem Dejva Jergera, postavši važna napadačka opcija.

Novi trener Luk Volton najavio je tokom leta da Bogdana vidi kao bitnu opciju „sa klupe“. Ni činjenica da je na Svetskom prvenstvu u Kini u dresu Srbije bio najbolji strelac Mundobasketa najverovatnije neće promeniti status u Kingsima, u njegovoj zapravo poslednjoj takmičarskoj godini pred naredno, vrelo leto.

U zavisnosti od učinka tokom takmičarske 2019/20 Bogdanović bi mogao da bira opcije po kojima bi novim ugovorom ostao u Kingsima ili za daleko unosniji „paraf“, možda i duplo veći, promenio sredinu.

Naime, prestižni „Sacramento Bee“ objavio je članak čiji je sadržaj takve prirode da navodi na zaključak da će Bogdanović sledećeg leta izvesno promeniti sredinu. Srpski as od 30. juna postaće ograničeno slobodan agent.

Da bi ga zadržali, Kingsi će morati da „nagovore“ Bogdana da potpiše za klub maksimalan četovorogodišnji ugovor vredan 52 miliona dolara do navedenog datuma; u suprotnom će franšiza iz prestonice Kalifornije morati da izjednači svaku ponudu konkurenata, da bi Bogdana zadržala u dresu Kingsa.

Situacija je dodatno komplikovanija činjenicom da i Badi Hild uskoro postaje ograničeno slobodan agent. Direktan konkurent Bogdanovića na poziciji dvojke do 21. oktobra imaće priliku da odgovori na maksimalnu ponudu Sakramenta u iznosu od 130.700.000 dolara na pet godina.

Ukoliko odbije, što nije nerealno, Kingsi će faktički morati da biraju između dvojice prijatelja, ali i najvećih konkurenata. Ako se odluče da konkurenciji pariraju za Hildovu „maksimalu“ automatski će poslati poruku Bogdanoviću da potraži, platežno daleko bogatiju sredinu. Sakramento u budžetu za plate jednostavno nema dovoljno prostora za obojicu.

Letos je doveden preiskusni Trevor Ariza koji će samo ove godine zaraditi 12.195,122 dolara (dvogodišnji ugovor), a još veće opterećenje predstavlja novi četvorgodišnji ugovor sa Herisonom Barnsom vredan 85.000,000 dolara. Takođe, angažovan je letos i dokazani kanadski plej Kori DŽozev koji se obavezao na trogodišnju vernost za 37.200,000 dolara, s tim da je poslednja sezona opciona, kao i centar Dvejn Dedmon.

On je takođe potpisao trogodišnji ugovor za 40.000,000 dolara; garantovana mu je suma od 26.000,000, što znači da je poslednja godina opciona.

U Sakramentu kao da nisu dovoljno vodili računa o narednom letu ili su pak uvereni u to da će Bogdanović pristati na uslove kluba u kome uživa sarađujući na terenu sa Nemanjom Bjelicom, a van njega druguje sa „operativcima“ Peđom Stojakovićem i Vladom Divcem. Ipak, ako se pogleda njegova tržišna vrednost, jasno je da će narednog leta na stolu imati neuporedivo bolje finansijske ponude; prema pojedinim prognozama i više od 80.000,000 za četiri godine.

Sezona koja vredi više

Bogdanović ulazi u poslednju, treću godinu ugovora sa Kingsima vrednog 27.000.000 dolara, a iza sebe ima odličnu sezonu sa 14,1 poena uz 3,8 asistencija i 3,5 skokova za prosečno 27 minuta po meču. Pažnju je na sebe posebno skrenuo proteklog septembra kao najbolji strelac Svetskog prvenstva sa 22,9 poena uz 4,4 asistencije po meču u dresu Srbije.

Ukoliko Bogdanović odluči da „testira“ tržište sledećeg leta, to će predstavljati i svojevrsan rizik od slabije sezone ili neočekivane povrede koji značajno mogu da utiču na njegovu cenu.

Jokić se još zagreva

Protekle noći nastupila su petorica srpskih košarkaša u predsezonskim NBA mečevima.Posebno se istakao Bogdan Bogdanović sa 16 poena (6/16 iz igre) uz 8 asistencija i 5 skokova u pobedi Sakramenta nad Jutom 128:115. NJegov saigrač Nemanja Bjelica je dodao 8 poena, dok su Kingse predvodili Badi Hild sa 23 i Marvin Begli sa 22 uz 11 skokova. U ekipi iz Solt Lejk Sitija najefikasniji je bio Donovan Mičel sa 22 poena, dok je Rudi Gober postigao 17.

Nikola Jokić je odigrao daleko ispod svog nivoa u pobedi Denvera nad Finiksom 107:102. Jokić je za 19 minuta imao po 4 poena, skoka i asistencije. Četiri poena postigao je i Marko Gudurić u porazu Memfisa od Šarlota 120:99. On je pogodio samo jedan od pet pokušaja iz igre, a za 20 minuta na parketu imao je još tri skoka i dveasistencije. Dalas je razbio Oklahoma Siti 107:70 bez ijednog poena Bobana Marjanovića, koji je za devet minuta na parketu ostvario samo pet skokova.Mevse je nosio Luka Dončić sa 19 poena, 10 skokova i sedam asistencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari