Kingsli Koman: Do 24. godine 20 pehara, a umalo batalio fudbal zbog povreda 1Kingsli Koman Foto: EPA-EFE/Manu Fernandez

Jedna za drugom, povrede su konstantno ugrožavale zdravlje i sputavale ga u karijeri; toliko, da je junak šeste titule prvaka Evrope Bajerna iz Minhena, ne tako davno, razmišljao da sa svega 21 godinom odustane od fudbala.

Kingsli Koman, strelac pobedonosnog gola za Bavarce u nedeljnom finalu Lige šampiona protiv Pari Sen Žermena (1:0) toliko toga je preturio u životu i karijeri do svoje 24. godine da su sve činjenice dovoljne za jedan vrhunski dokumentarac.

Odrastao u predgrađu Pariza, iz porodice migranata sa Gvadalupea, vrhunski talenat, natopljen impresivnom brzinom lako je mogao da bude upropašćen zbog čak 27 povreda koliko ih je francuski reprezentativac doživeo u dosadašnjoj karijeri.

Nepromišljenost i kratkovidnost stručnjaka iz Pari Sen Žermena inicirala je sudbinski detalj da Koman upravo golom presudi klubu u kojem je fudbalski stasao.

Odrastao u Masiju, predgrađu Pariza, na nekih 15 kilometara od centra, Kingsli je zajedno sa Antoniom Marsijalom delio snove o vrhunskoj karijeri.

Obojici su roditelji sa Gvadalupea, tako da su i genetski imali neverovatne predispozicije i motoričke sposobnosti da od najranijeg uzrasta budu prepoznatljivi po odličnoj startnoj brzini.

Koman je imao tu sreću da ga je porodica svesrdno podržavala, otac ga je svakodnevno vozio na treninge mlađih kategorija PSŽ, prelazeći dnevno i više od 100 kilometara.

Sa svega 16 godina debitovao je za prvi tim „svetaca“ postavši tako najmlađi fudbaler u istoriji kluba koji je zaigrao za seniore. Upravo u periodu kada je radio na pozicioniranju u prvom timu, PSŽ je kupila prebogata katarska familija na čelu sa Naserom El-Kelaifijem.

Rasipanje milionima evra u dahu, značilo je i da Koman neće imati budućnost u Parizu, što je Juventus na vreme predvideo i sa Kingslijem 2014. potpisao petogodišnji ugovor.

Nažalost, odvajanje od kuće sa svega 18 godina, drugačija kultura i novi jezik uticali su na nešto sporije prilagođavanje.

Masimilijano Alegri, trener Juvea, nije imao strpljenja tako da je već naredne sezone Koman otišao na dvogodišnju pozajmicu u Bajern, sa pravom otkupa za 21 milion evra.

Po dolasku u Minhen, za reprezentativca Francuske započinju muke sa serijom povreda, uglavnom članka i nožnih zglobova: čak 27 većih ili manjih zdravstvenih problema uticalo je na to da Koman posumnja u smisao daljeg bavljenja fudbalom.

Depresija je dovela je do toga da je 2017. optužen za porodično nasilje, pošto je fizički napao tadašnju devojku: slučaj je završio na sudu, a Koman je novčano morao da je obešteti.

Uprkos brojnim povredama, Bajern je 2017. odlučio da sa Kingslijem potpiše trogodišnji ugovor. Bez obzira na to što ni u jednoj sezoni nije bio standardni deo startne postave, treneri su u njemu videli naslednika Frenka Riberija.

Kod Hansija Flika je napokon prodisao; iako je minutažu delio sa Ivanom Perišićem, utisak je da nemački stručnjak u njega ima veliko poverenje.

Nestvaran broj povreda i svega 193 odigrane utakmice za PSŽ, Juventus i Bajern čine impresivnim trofejni niz od čak 20 pehara koje je Koman podigao do 24. godine – na svakih 9,65 mečeva!

Poliglota

Poreklo, internacionalna karijera i rani odlazak od kuće doprineli su da sa 24 godine Kingsli Koman za sebe može reći da je poliglota. Zbog roditelja koji su sa Gvadalupea, naučio je kao dečkić kreolski jezik, koji je na pomenutom ostrvu mešavina karipskog, engleskog i jezika iz Afrike. Francuski mu je praktično „maternji“ dok je igrajući za Juventus naučio italijanski. Četvorogodišnji boravak u Bajernu omogućio mu je da odlično savlada nemački.

Buran privatni život

Iako ima svega 24 godine, Kingsli Koman je otac dve devojčice koje je dobio sa različitim partnerkama. Sefora Koman bila je njegova ljubav iz tinejdžerskih dana sa kojom je imao turbulentan raskid 2017. Iako su te godine dobili ćerkicu, Sefora ga je optužila za porodično nasilje, što je Kingsli priznao na sudu. Par se razišao, a već naredne godine Kingsli je po drugi put postao otac, sa sadašnjom devojkom Sabrinom takođe je dobio ćerkicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari