Ključ za rešenje svake odbrane 1Kevin Panter foto Olivier D Almeida Metropolitans ec21

Respekt je bio potpuno razumljiv, ali se na kraju pokazalo da za bojazan zbog snage rivala nije bilo potrebe. Partizan je u Parizu odigrao možda i najbolju utakmicu sa aspekta napadačkih rešenja i produktivnosti.

Gotovo sve vreme imao je rešenja za odbranu Metropolitana koja je u drugom poluvremenu bila posebno porozna pod samim košem.

Način na koji su odigrali drugih 20 minuta u 6. kolu Evrokupa najbolji je putokaz za izabranike Željka Obradovića koji su postali tek drugi tim koji je ove sezone slavio na terenu Metropolitana, a prvi u Evrokupu (82:89).

Ono što će trenera Obradovića sigurno radovati jeste da su njegovi puleni sposobni da usvajaju ideje i zahteve koji podrazumevaju košarkašku inteligenciju i vođenje računa o detaljima igre.

Partizan je gotovo svih 40 minuta igrao u visokom ritmu; težio je realizaciji u ranoj fazi napada i vrlo jednostavno je rešavao većinu zamišljenih akcija.

Iako je Metropolitan mahom igrao sa dvojicom igrača pod košem koji imaju centarske karakteristike (Halilović i Hanter) bez streč četvorke, to je crno-belima praktično i odgovaralo jer Ledej sa mesta krilnog centra nije morao defanzivno da izlazi visoko.

Napadački, crno-belima su prolazile primarne akcije iz centralnog „pika“ bez obzira da li je to podrazumevalo otvaranje ka košu ili u slučaju Smailagića u širinu, u takozvanom pop-autu.

Odbrana Parižana je uglavnom „pucala“ u tom segmentu što je posledično dovodilo do dobrog protoka lopte i lakih rešenja spoljne linije Partizana.

Crno-beli su se konstantno trudili da rivala gađaju u leđa i napadaju ga na nepostavljenu odbranu. Avramović, pre svih, ali i Panter i Madar imali su važne uloge u tome i obavili su ih na dobar način.

Dokaz tome jeste i podatak da je od 89 poena, Partizan čak 37 ubacio u igri na otvorenom terenu, bilo iz klasičnih kontranapada ili nakon izgubljenih lopti rivala.

Zanimljivo je i to, iako su u prvih 20 minuta pokušavali da napad rivala uspore zonskim presingom 1-2-2, pa prelaskom na meč-ap zonu, crno-beli su najbolje defanzivno izgledali u nastavku kada su se pretežno uzdali u takozvana pametna preuzimanja.

Bekovi Metropolitana nisu bili kadri da rešavaju mis-meč situacije, pritom su crno-beli sa strane pomoći tako zatvarali reket da je domaćin ostajao bez lake realizacije.

Onog momenta kada je Hornsbi prestao da ubacuje sa distance, napad Parižana je bio sveden na prosek.

– Pričali smo tokom poluvremena, shvatili šta je potrebno da uradimo i izašli na parket kao novi tim. Sve nam se otvorilo kada smo počeli da igramo svoju igru. Dok god smo igrali akcije trenera Obradovića, sve je bilo sjajno. Zato smo na kraju i pobedili. Protivnik je bio sjajan. Imao je dosta otvorenih šuteva, nismo imali rešenje za njihov napad, ali smo uspeli sve da preokrenemo u svoju korist – poručio je Alen Smailagić, koga ni Halilović, ni Hanter pri tako visokim izlascima nisu mogi da ga isprate, a imali su i problema sa tajmingom.

– Odmah smo znali da je ekipa jako dobra i da ćemo imati problema, ali smo na kraju počeli da igramo našu igru i priveli meč kraju u našu korist. Velika pobeda, moramo da nastavimo u pobedničkom ritmu – jasan je Smailagić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari