Klubovi zasad igraju na crno 1Foto: STARSPORT

Fudbalsko prvenstvo u Superligi i Prvoj ligi Srbije trebalo bi da se nastavi sledećeg vikenda, mada formalno Krizni štab za suzbijanje virusa kovida 19 Vlade Srbije još uvek nije dao odobrenje za održavanje sportskih takmičenja na otvorenom.

Ukoliko to odobrenje ne stigne pre subote nema dileme da će igranje fudbala u Srbiji morati da bude odloženo uprkos prethodnom dogovoru FSS i Vlade Srbije o datumu nastavka sezone. Generalni sekretar Zajednice klubova Superlige i Prve lige Srbije Darko Ramovš veruje da će zeleno svetlo za igranje utakmica doći pre kraja nedelje.

– Lično još nemam informacije o tome i još uvek čekamo uputstva. Sada je najbitnije biti strpljiv i sačekati konačne odluke. Što se nas u Zajednici tiče, mi se operativno pripremamo kao da će sve biti po planu i nadamo se da će se stvoriti zakonski uslovi da se nastavi prvenstvo – objašnjava Ramovš za Danas.

Zajednica priprema svoj protokol o merama koje će morati da budu preduzete na stadionima tokom održavanja mečeva, a on će po potrebi biti usklađen sa eventualno novim merama Kriznog štaba.

– Pripremamo operativne protokole za odigravanje utakmica, ali očekujemo i nova uputstva nadležnih. Sve što je država do sada donosila, uvek je tu odluku pratio i određeni protokol. Verujem će to biti odluka ne samo o fudbalu nego o svim sportovima na otvorenom i to će verovatno pratiti uputstva šta i kako treba uraditi u organizaciji mečeva. Mi se nadamo da ćemo ih dobiti što pre – dodaje Ramovš.

Klubovi su za sada dobili dozvolu samo za treninge na otvorenom, uz striktne procedure na koji se način mogu sprovoditi. Igrači svih ekipa koje će nastaviti takmičenje su testirani na korona virus prethodnih nedelja, što je takođe bio preduslov za povratak na teren.

Uprkos tome što još uvek ne smeju da se odigravaju mečevi, većina klubova je prethodnih dana pronašla sparing partnere za utakmice kako bi treneri mogli da provere formu igrača. Te utakmice su igrane bez sudija kako se ne bi zvanično vodile kao prijateljski već kao trening mečevi.

Klubovi su prema nezvaničnim informacijama našeg lista vodili računa da ukupan broj osoba prisutan na meču (igrači, stručni štabovi) ne pređe cifru od 50 ljudi, a svima je po dolasku na stadion merena temperatura, uz prethodnu dezinfekciju svlačionica, lopti i ostalih rekvizita.

Fudbalski savez Srbije odlučio je da zažmuri na ove ilegalne utakmice s obzirom na to da logika nalaže da igrači posle duge pauze moraju da pre takmičarskih odigraju nekoliko pripremnih mečeva.

Kod ovakvog igranja utakmica na crno najmanji problem predstavljaju mečevi poput jučerašnjeg između Partizana i Zemuna, pošto su u pitanju ekipe čiji su članovi testirani, a mnogo veći utakmice superligaša i prvoligaša sa timovima iz treće lige i nižih takmičenja, gde nije bilo provera na kovid 19.

Ostaje da se u narednim danima vidi šta će se dešavati ukoliko se kod nekog od fudbalera Superlige ili Prve lige Srbije ustanovi korona virus.

Po zvaničnom protokolu u obaveznu izolaciju morao bi da ode ceo tim (uključujući i tehnička lica koja su bila u kontaktu sa fudbalerima), mada još uvek nije jasno šta će biti sa utakmicama tog tima, da li će one biti registrovane službenim rezultatom za protivnika (0:3) ili će biti odložene. Sve utakmice do kraja tekuće sezone igraće se bez prisustva publike.

Partizan bolji od Zemuna

Partizan je juče u pripremnoj utakmici nadigrao u Humskoj Zemun sa 2:1. Zbog izigravanja zabrane takmičenja na otvorenom, kako bi se susret podveo pod trening, a ne pod prijateljsku utakmicu, nisu angažovane sudije. Pravdu je u prvom poluvremenu delio trener domaćih Savo Milošević, a u drugom strateg gostiju Milan Ristić. Golove za crno-bele postigli su Sadik u 19. i Pavlović u 23. minutu. Jedini pogodak za Zemun dao je Kuzmanović u 75. minutu. Trener crno-belih Savo Milošević dao je šansu svim igračima, a na terenu jedino nije bilo Sejdube Sume.

Dolazak i zagrevanje u različito vreme

Fudbalski savez Portugala juče je objavio da je šest stadiona suspendovano zbog toga što nisu prošli kontrolu lokalnih vlasti po pitanju dezinfekcije. U Srbiji nije izdato uputstvo o obaveznoj dezinfekciji celih stadiona, ali su klubovi još pre povratka igrača na treninge morali da se temeljno očiste svlačionice i sve službene prostorije. Očekuje se da će u uputstvu Zajednice klubova Superlige i Prve lige Srbije stajati da ekipe moraju da u različito vreme dolaze na stadion, da će i na zagrevanje morati da izlaze odvojeno, kao i da će biti zabranjeno međusobno pozdravljanje. Na stadionu će najviše moći da bude prisutno 100 ljudi (igrači, stručni štabovi, tehničko osoblje).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari