Tražio da Srbija i Kosovo odigraju prijateljski meč, razočarao se u Piksija: Ko je Agim Ademi, uhapšeni predsednik FS Kosova 1Foto: Foto: Printscreen Youtube

Predsednik Fudbalskog saveza Kosova Agim Ademi priveden je u utorak pod optužbom da je zloupotrebio sredstva Saveza i utajio porez.

Istragu protiv Ademija, kako je saopšteno, vodi tužilaštvo u saradnji sa policijom za privredni kriminal i carinskom službom.

A početak radne nedelje nije ukazivao na ovakav rasplet događaja, pošto je sud Ademija prvobitno proglasio nevinim po sličnoj optužnici iz 2012. godine. Osnovni sud u Prištini ga je osudio na devet meseci zatvora, pa je Vrhovni sud vratio na ponovno odlučivanje, ali je na kraju ipak bio oslobođen.

Srpskoj javnosti Ademi je poznat kao višegodišnji zagovarač ideje da Kosovo i Srbija treba da odigraju prijateljski meč, te da fudbal, odnosno sport treba da na taj način pobede politiku.

Poslednji put je tu ideju ponovio 2021. godine, kada je Španija na meču protiv Kosova odbila da na stadionu istakne zastavu i simbole države koju ne priznaje.

– Mogu da garantujem da bi svi bili bezbedni i da bi ta utakmica bila odigrana u skladu sa najvišim standardima. Uvek se trudim da ne mešam politiku i sport. Kosovo priznaju FIFA i UEFA i bolje je da se led razbije prijateljskim mečom, pošto ćemo jednog dana morati da se sastanemo i u takmičarskoj utakmici – istakao je tada predsednik FSK.

Poslednji put u centru pažnje bio je posle susreta Srbije i Švajcarske na Svetskom prvenstvu u Kataru kada je javno zatražio kažnjavanje selektora Dragana Stojkovića Piksija zbog vređanja Albanaca.

– Od legende Piksija nisam očekivao da će da psuje majku albansku. Navijali smo za njega dok smo živeli u Jugoslaviji, ali je mnoge Albance time uvredio. Takve stvari ne priliče ni navijačima da uzvikuju i Piksi ne treba da se spušta na taj nivo i naseda na provokacije Švajcaraca i publike – rekao je Ademi tada za Danas.

Agim Ademi je rođen u Prištini 1961. godine. U mladosti je, od 1975. do 1980. godine, igrao fudbal u niželigaškim jugoslovenskim klubovima. Od 1992. godine je zaposlen u pokrajinskom Fudbalskom savezu Kosova, a od 2000. postaje potpredsednik samostalnog FSK čije vođstvo prezuima Fadilj Vokri. Predsednik FSK postaje 2018. godine, nakon Vokrijeve iznenadne smrti.

Njegov sin Trim Ademi je poznati albanski rep izvođač pod pseudonimom Capital T. Zajedno sa sinom osnovao je Fondaciju za pomoć osobama obolelim od Daunovnog sindroma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari