Čovek koji je rasformirao Superligu ili "trojanski konj" za Istočnu Evropu: Šta je obeležilo dva mandata Aleksandra Čeferina u UEFA? 1Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Na izborima održanim u Lisabonu, Aleksander Čeferin dobio je poverenje delegata da u trećem mandatu bude na čelu Evropske fudbalske asocijacije (IEFA).

Do danas je nekoliko važnih poteza napravio kao čelni čovek UEFA.

U vreme njegovog predsedavanja uveden je VAR sistem u gotovo sve evropske lige i klupska evropska takmičenja.

Ostvarena je stara namera o osnivanju novog evropskog kupa – Lige konferencija. To je po kvalitetu treće klupsko fudbalsko takmičenje pod pokroviteljstvom UEFA, iza Lige šampiona i Lige Evrope.

Čeferin je bio angažovan i na reprezentativnom fudbalu, budući da je u vreme njegovog mandata pokrenuto novo takmičenje koje se zove Liga nacije.

Slovenac se tokom godina često suprostavljao predsedniku FIFA Đaniju Infantinu oko projekta da se Svetska prvenstva održavaju na svake dve umesto četiri godine,

Uspeo je da natera velike klubove da rasformiraju zatvoreno takmičenje (Superligu) koje su uspostavili mimo svih propisa UEFA.

Pa uprkos tome što je Čeferin pretio da će svi klubovi koji se i formalno ne povuku iz Superlige biti drakonski kažnjeni od strane UEFE, dalje od “opasnih” pretnji se nije odmaklo.

Svima je tada bilo jasno da Čeferin preti ćorcima i da je Liga šampiona prosto nezamisliva bez takva tri giganta, pa je svima odmah bilo jasno da od nekakvih sankcija neće biti ništa.

Ipak, Čeferinu je jasno da projekat Superlige nije u potpunosti ugašen i u novom mandatu će mu biti jedan od prioriteta upravo to, kako bi najznačajnije takmičenje pod krovnom organizacijom UEFE moglo nesmetano da se odvija i teče.

Iako dolazi iz istočne zemlje, mnogi smatraju da Čeferin nije previše uradio za klubove iz takozvanih malih zemalja. Put ka Ligi šampiona delimično je otežan šošto su se najbogatije lige izborile za mesto više u fazi po grupama, dok su u eri Mišela Platinija mogli da imaju zagarantovana samo dva učesnika, dok su ostali morali kroz kvalifikacije da traže svoju sreću.

Zamera mu se i da nije bio u stanju da kao Platini balansira s najbogatijim klubovima već je ušao u otvoreni rat zbog kojeg će morati da konstantno strepi kada god im okrene leđa.

Ostaje da se vidi da li će naredna reforma Lige šampiona doneti poboljšanju kvaliteta, pošto je u pitanju komplikovani takozvani švajcarski sistem. Zarada bi svakako trebalo da poraste, ali je veliko pitanje da li će to na duže stazi piti vodu pošto postoji opasnost od gubljenja interesovanja publike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari