Krokodil sa koledža, energetski Duško Dugouško, predodređen za tenis i po roditeljima i ujaku: Ko je Ben Šelton, Đokovićev protivnik u polufinalu Ju Es opena 1Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Od kada je Novak Đoković 2006. s 19 godina drugi put došao na Ju Es open pobedio je do dana današnjeg na „Flašing Medouzu“ u svih 12 duela s američkim teniserima, nižući u đerdanu i Tejlora Frica u četvrtfinalu.

Domaći igrač mu je prepreka i u polufinalu, njegovom 47. na turnirima za grend slem, po čemu je postao rekorder Open ere (švajcarski as Rodžer Federer 46).

Ko je Ben Šelton, koji je na mesec od svog 21. rođendana najmađi Amerikanac među četiri najbolja na Ju Es openu posle Pita Samprasa 1993, a njega je prst sudbine dotakao tako da je trijumf u finalu s Francuzom Sedrikom Pjolanom postigao baš na dan kad je punio 22.

Nova nada američkog tenisa, koji je dao nebrojeno grend slem šampiona, ali nijednog posle Endija Rodika 2003. upravo pred domaćom publikom, ima izrazito teniske gene.

Otac Brajan (57) igrao je profesionalno. I njemu je odskočna daska za karijeru bio univerzitetski tenis. Brusio se na Tehničkom fakultetu Džordžija u Atlanti, a na ATP turu se dokazivao između 1989. i 1997.

U singlu je dosegao do 55. mesta 1992. Pobednik je na dva turnira, na najvećima je najdalje dogurao na Vimbldonu 1994, do osmine finala iz kvalifikacija, a na Ju Es openu samo do drugog kola 1989. Pokazao je zube proslavljenom zemljaku Džimiju Konorsu u prvom setu, ali mu je zatim bio lak plen.

Majka Liza, devojačko Vitsken, bavila se tenisom u juniorskom uzrastu, a njen rođeni brat Tod, Benov ujak, bio je četvrti u dublu i 43. u singlu. Na Ju Es openu 1986. ušao je u osminu finala. U trećem kolu mu je pošlo za rukom ono što njegovom budućem zetu nije – da pobedi Konorsa, petostrukog osvajača američkog opena (3:0 u setovima). Pobrao je lovorike, ali ga je već na idućem meču izbacio Čeh Milan Šrajber.

Tod je preminuo 1998. u 34. godini od raka.

Benov uspon počinje od kada ga je otac uzeo u trenersko krilo. Brajan se vratio tenisu na koledžu pošto je preuzeo Krokodile, tim Univerziteta Florida, koji je 2021, sa Šeltonom mlađim, postao ekipni studentski prvak SAD. Ben je dogodine podigao trofej i pojedinačno.

Na Ju Es open je prvi put pokušao da se probije preko kvalifikacija pretprošle godine, neuspešno, a lane je dobio posebnu pozivnicu Američkog teniskog udruženja za debi na glavnom turniru. Odmah na početku mu je želje razvejao Portugalac Nuno Borhes.

Igrajući pre 12 meseci zauzimao je 165. mesto. Ovaj put je 47. Ulaskom u polufinale ući će i među 20 vodećih.

Polufinalista je i inače prvi put (na Australijan openu ove godine poraz u četvrtfinalu protiv zemljaka Tomija Pola). Da im vatreno krštenje u polufinalu bude baš na turniru za grend slem, iskusili su do 21. rođendana još samo Brazilac Gustavo Kuerten, koji je i trijumfovao na Rolan Garosu 1997, i Južnoafrikanac Vejn Fereira na Australijan openu 1992.

Fereira je upravo trener Frensisa Tijafoa, desetoplasiranog na svetskoj listi, koga je Šelton savladao sa 6:2, 3:6, 7:6 (9:7), 6:2 u četvrtfinalu, u prvoj američkoj borbi za proboj u polufinale na Ju Es openu posle 2005 (Andre Agasi pobedio Džejmsa Blejka). U četvrtfinalu grend slema prvi put su se sreli Afroamerikanci, i to na glavnom stadionu koji nosi ime po Arturu Ešu, prvom američkom crncu osvajaču najznačajnijih titula „belog sporta“.

Tijafo, iako pet godina iskusniji i mnogo bolje plasirani od Šeltona, znao je da će u četvrtfinalu imati težak posao. U najavi meča okarakterisao je svog protivnika kao Duška Dugouška po energetskoj efikasnosti u igri („on je kao Bags Bani“). Jasno je onda da Đoković mora da uloži energiju Elmera Daveža, ali su drukčijim ishodom nego što je to pokazano u svevremenom crtanom filmu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari