Ko je Holger Rune koji je savladao Novaka Đokovića u finalu Pariza: Tinejdžer koji još uvek uči da sakrije emocije u svetu tenisa 1Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Novak Đoković doživeo je pad na novoj objavljenoj ATP listi u ponedeljak, a nakon Mastersa u Parizu.

Najbolji srpski teniser izgubio je finale Mastersa u Parizu od Danca Holgara Runea sa 2:1 u setovima.

Zbog toga je izgubio hiljadu bodova koje je branio od prošle sezone. Sada ima 3.320 bodova i trenutno je osmi teniser na planeti.

Prvi je i dalje Karlos Alkaras, dok je drugi Rafael Nadal sa hiljadu bodova manje. Na trećem mestu je Stefanos Cicipas, a za njim idu Kasper Rud, Danil Medvedev, Feliks Ože-Alijasim, Andrej Rubljov, Novak Đoković, Tejlor Fric i Holger Rune.

Ovo je prvi put u karijeri mladog Danca da je ušao među najboljih 10 tenisera na planeti, a tamo će spram talentu koji poseduje verovatno još dugo i ostati.

Rođen je 29. aprila 2003. godine u Kopenhagenu. Kada progovori ili kada izgubi poen, ostavlja utisak dečaka koji je tek ušao u pubertet, mada je to samo varka mladosti jer se iza nje očigledno krije vrhunski igrač. Ovaj tinejdžer naprosto još uvek istinski pokazuje emocije pri svakom udarcu na terenu.

U svetu tenisa bitno je znati sakriti emociju, da kada vam ne ide protivnik ne primeti koliko to na vas utiče. Ipak iskustvo dolazi sa godinama, a ovaj tinejdžer je budućnost svetskog tenisa.

Predviđa se da je 19-godišnji Danac pravi takmac Karlosu Alkarasu, Feliksu Ože-Alijasimu i Janiku Sineru u borbi za prevlast u „belom sportu“ u budućnosti.

Napredak momka sa severa Evrope je neverovatan. Godinu je počeo kao 103. na svetu, u septembru je bio 32, a danas u prvih deset na ATP listi.

Ovu jesen su inače obeležili su klinci koji će dugo harati u „belom“ sportu. Prvo je Karlos Alkaras osvojio US Open i postao najmlađi broj 1 u istoriji, a sada je Rune osvojio svoju najznačajniju titulu u karijeri, onu iz Masters kategorije.

Runeov uspon kreće od trenutka kada je za trenera uzeo čuvenog stručnjaka Patrika Muratoglua, poznatog i po saradnji sa Serenom Vilijams. Samo u poslednjih mesec i po dana vezao je četiri finala.

Švajcarac Mark-Andrea Hisler je bio bolji od Runea u Sofiji, dok je u Stokholmu porazio favorizovanog Stefanosa Cicipasa. U Bazelu nije mogao da isto učini protiv Feliksa Ožea-Alijasima, ali je zato u Parizu stigao do najvrednijeg trofeja u karijeri i to nakon preokreta protiv Novaka Đokovića.

I baš taj napredak u igri Danca je fantastičan, a pohvale pre svega zaslužuje Muratoglu. Od tenisera koji je u Sofiji bio konfuzan u izboru udaraca i prilično izgubljen zbog statusa favorita protiv malo poznatog Hislera, do igrača koji veoma precizno ostvaruje taktičke zadatke i gotovo do savršenstva koristi svoje prednosti na terenu – to je ukratko put koji je prošao Rune u drugoj polovini godine.

Nema dileme da ćemo u duelima ove talentovane četvorke uživati narednih 10 ili 15 godina, a da li će isti dosegnuti visine čuvene generacije kojoj pripada Novak Đoković, ostaje da se vidi.

Holger ima četiri godine stariju sestru Almu Rune koja se takođe bavila tenisom u svom životu, ali nikada ni izbliza nije ostvarila zapažene rezultate kao mlađi brat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari