Ko je srpska teniserka Natalija Stevanović - najprijatnije iznenađenje na Vimbldonu? 1Foto: EPA-EFE/Sander Koning

Kako je opušteno đuskala sa suprugom posle debitantske pobede na grend slemu, Natalija Stevanović je na sličan način izbacila nekada prvu igračicu na svetu.

Kada se domogla, kroz kvalifikacije, glavnog žreba na Vimbldonu delovalo je da je Natalija Stevanović time napravila izvanredan rezultat.

Dvadeset devetogodišnja Nišlijka relativno je nepoznata i za tenisku javnost u Srbiji a kamoli u svetskim okvirima.

Ipak, presrećna zbog postignutog rezultata ali i sigurna u svoje teniske sposobnosti, Stevanovićka je potajno priželjkivala da se u prvoj rundi sastane sa Karolinom Pliškovom, nekadašnjom finalistkinjom na Vimbldonu.

Tačno je znala šta od Čehinje može da očekuje na travi, doduše, ni sama Pliškova nije u formi u kojoj je bila pre dve godine kada se domogla meča za titulu na najvećem turniru na svetu.

Jeste Srpkinja bila egzaltirana zbog prve pobede na grend slemu i to u fazi karijere kada je zbog plasmana (225. na svetu) mora da prolazi kvalifikacije na svakom većem turniru, ali je delovala i vrlo samouvereno.

– Probila sam led u kvalifikacijama, prošla je trema i jeza još na prvom meču. Jeste ovo moj prvi gren slem, ali smo odavno gradili moj stil i igru.  Imala sam sličnu situaciju na jednom meču u kvalifikacijama, taj meč mi je bio u glavi. Normalno je da koncentracija padne, ali je brzina kojom ću se vratiti bitna. Znala sam da će se to desiti protiv Pliškove, ali mi je posle meča trener rekao da sam fenomenalno održala koncentraciju – objasnila je Stevanovićka kako se osećala u momentima kada je propuštala ukupno četiri meč lopte.

Možda je njen uspon u seniorskoj konkurenciji mogao da bude brži, jednostavniji i konstantniji da kojim slučajem 2015. nije saznala da ima problema sa jetrom.

Ustanovljeno je da ima cistu i da ona mora biti hirurškim zahvatom otklonjena. Proces oporavka je bio takav da je sa teniskog terena odsustvovala gotovo dve godine.

Po povratku, trebalo joj je gotovo četiri godine da se pojavi na jednom WTA turniru i to je učinila u februaru 2020. godine na Tajlandu.

Jednostavno, izgubila je u međuvremenu poziciju na WTA listi, a pritom je trebalo i vremena da počne da trenira i igra bez bolova.

Nažalost, zdravstveni problemi je nisu mimoišli ni kada je nastupila pandemija. Tokom korone je dobila boginje, imala je upalu oba plućna krila zbog čega je ponovo morala da stiče formu duže od očekivanog – nekih šest meseci.

Veliku podršku, svo vreme, imala je od supruga, ujedno i njenog trenera Nikole Stevanovića, koji je zbog želje da sve vreme bude uz nju prestao i da se bavi vaterpolom.

Malo je falilo da ostavi tenis i to upravo pred prošlogodišnji Vimbldon.

Suprug i ona finansijski više nisu mogli da izdrže i da kojim slučajem tada nije došla do poslednjeg kola kvalifikacija, verovanto bi se penzionisala.

Na svu sreću, igrama na omiljenoj podlozi (trava) uspela je da vrati renking i da ponovo postane ravnopravan deo svetskog tura.

U juniorskim danima, mnogo je obećavala. Bila je među pet najboljih juniorki na svetu, a tokom profesionalne karijere osvojila je 14 ITF turnira.

Najbolji plasman imala je 2019. godine, kada je bila 162. teniserka na svetu.

Uporedo sa singlom, nastupa i u dublu, a u igri parova osvojila je 13 ITF turnira.

Bila je i deo naše FED kup reprezentacije 2012. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari