Trener koji je "košarku vratio kući": Ko je Nenad Stefanović, selektor juniorskih prvaka Evrope 1Foto: fiba.basketball/ilustracija Danas

Nenad Stefanović je trener koji je Srbiji vratio zlatnu medalju sa juniorskih šampionata Evrope.

Košarkaška reprezentacija Srbije za igrače do 18 godina bila je najbolja u Evropi na šampionatu u Letoniji 2018. godine i to je bilo poslednje prvenstvo Starog kontinenta na kojem je Srbija osvojila medalju.

Ipak, pet godina kasnije, na Evrobasketu koji je u poslednje dve sedmice odigran u Nišu Srbija je trijumfom u finalu nad Španijom (81:71) ponovo stigla do vrha Evrope.

O kakvom uspehu se radi govori i podatak da Španija od 2018. nisu izgubili utakmicu na velikim takmičenjima u ovom uzrastu, a i na ovom prvenstvu su bili veliki favoriti.

Oni koji pažljivije prate košarku tvrde da za ovaj uspeh, osim talentovanih igrača, veliku zaslugu ima i to što je Srbija na taktičkom planu bila daleko ispred svojih rivala.

– Košarka se vratila kući. Dominantno! Nijedna utakmica u egalu, sve na vreme je bilo rešeno! Svaka čast momcima, za mesec dana smo napravili koheziju, napravili smo tim, imamo 12 ratnika koji su spremni da poginu jedan za drugog. Da uđeš, igraš pet minuta odbranu, ne pipneš loptu i izađeš iz igre srećan. Statistički, uzmite pogledajte, nismo među najboljima u šutu za tri poena, štaviše, verovatno smo među gorima, ali imamo svaku utakmicu nekog drugog ko je iskočio. Dakle, timski smo stigli do ovog uspeha – izjavio je trener juniora Srbije posle finalne utakmice sa Španijom.

Nenad Stefanović je imao živopisnu igračku karijeru, jer je nakon početaka u mlađim kategorijama Partizana i OKK Beograda, tokom seniorske karijere promenio veliki broj klubova, ponekad i tri ekipe u istoj sezoni.

Tokom dvanaest godina igrao je za 14 klubova, a vrhunac je doživeo u Partizanu, u kojem je u sezoni 2005/06. zabeležio i 11 nastupa u Evroligi. Karijeru je završio 2014. u Žarkovu, ekipi koja se tada takmičila u Srpskoj ligi.

Odmah zatim je počeo da se bavi trenerskim poslom. a posle dvogodišnjeg boravka u Zemunu i jedne sezone u OKK Beogradu, gde je radio kao pomoćnik, od 2021. godine vodi prvi tim FMP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari