Zreo za najjaču ligu sveta: Vasilije Micić - košarkaški "biser" koji je od malih nogu "na radaru" NBA lovaca 1Foto: EPA-EFE/Miguel Angel Polo

U leto 2014. Nikola Jokić (1995. godište), Vasilije Micić (1994) i Nemanja Dangubić (1993), košarkaši Mege, koja je tada nosila prezime Vizura, pozvani su u kamp u Trevizu. U revijalnoj utakmici, neposredno na oku NBA lovaca na bisere, evropski talenti su preslišali selekciju američkih juniora s 34 razlike (119:85).

Među najistaknutijima u timu pobednika bili su Micić (14 poena, 4-5 za tri, deset asistencija) i Dangubić, najefikasniji na meču (23 poena). Jokić nije igrao.

Nedugo zatim su sva trojica sa svojim menadžerom Miškom Ražnatovićem, alfom i omegom Mege, pošli su da se nađu na draftu najjače košarkaške lige sveta. Izabrani su u drugom krugu. Jokića je kao 41. pika prisvojio Denver. Filadelfija je uzela Micića s 52. mesta, a s 54. pozicije i Dangubića, ali je njega odmah ustupila San Antoniju.

“Jokić će sigurno igrati u Megi još jednu sezonu, a Micić i Dangubić još nekoliko godina u Evropi”, predočio je Ražnatović. I bi tako. Istorija danas svedoči da su pre nepunu deceniju načinjeni dragoceno veliki koraci i za NBA i za evropsku košarku.

Micić, redom igrajući za Bajern, Crvenu zvezdu, Tofaš, Žagliris i Efes, izrastao je u jednog od najmaštovitijih plejmejkera Starog kontinenta.

U zenitu karijere doneo je istanbulskom timu pretprošle i prošle godine i prve dve krune evropskog prvaka. Upravo u polufinalu fajnal-fora Evrolige protiv Olimpijakosa u Beogradu 2021. postigao je koš života, značajniji i od 23 poena koje je sutradan dao u finalu s Realom.

U završnici za čelične živce, pri rezultatu 74:74, trener Ergin Ataman je sve karte stavio na Micićevu domišljatost. I dobio je. Njegova jedina nada je pogodila trojku iz teške situacije u zvuk sirene. Za 2021. je proglašen za najboljeg igrača Evrolige, a i tada i dogodine i za najboljeg na fajnal-foru.

Posle pet godina se rastaje s Efesom. Odlazi s titulom turskog šampiona. Došlo je vreme da se najzad i on oproba u NBA. Potpisao je trogodišnji ugovor s Oklahomom, koja je 2020. preuzela pravo na njega od Filadelfije. Zaradiće 23,5 miliona dolara.

U iščekivanju da se i on i Jokić odazovu selektoru Svetislavu Pešiću za Svetsko prvenstvo (25. avgust – 10. septembar) pravi je čas da se podseti na Micićev primer privrženosti reprezentaciji. Na prošlom Mundobasketu, u Kini 2019, javljeno mu je da mu je umrla majka. Ostao je uz državni tim za meč četvrtfinala s Argentinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari