Ko je zapravo zaključao "Rajka Mitića", FIFA ili FSS: Da li se Savez plaši da kazni Zvezdu zbog Ratka Mladića? 1Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Srbije odlučila je kazni Crvenu zvezdu zbog toga što su navijači veličali Ratka Mladića na meču protiv Novog Pazara.

„Rajko Mitić“ će zbog toga ostati zaključan za sve navijače (i one koji nisu veličali Mladića) na narednoj utakmici Superlige protiv Radničkog iz Kragujevca.

Mediji su preneli da je FSS zaključao „Marakanu“ na preporuku FIFA, bez dodatnog obrazloženja zašto se svetska „kuća“ fudbala umešala u nešto što se desilo na utakmici nacionalnog prvenstva.

Mirko Poledica, član evropskog borda FIFpro organizacije koja se bavi pravima igrača, ali je pod okriljem FIFA, kaže za Danas da ne zna za primer da se svetska „kuća“ fudbala ikada bavila pojedinačnim kažnjavanjem klubova zbog skandiranja navijača ili transparenata i zastava koje su imali na tribini.

– Ne znam da li je FIFA dojavila bilo šta našem Savezu, ali do sada nisam čuo za primer da se ta organizacija bavila dešavanjima u nekom nacionalnom prvenstvu. To nije u njihovoj ingerenciji – objasnio je Poledica.

FIFA i UEFA ponekad naknadno kazne reprezentacije ili klubove posle međunarodnih utakmica ukoliko ustanove da je na tribinama došlo do rasističkih ili nacionalističkih poruka koje vređaju ili diskriminišu.

U tome im pomaže mreža „Fare netvork“ (FARE network) koja prikuplja i objavljuje informacije o ovakvim pojavama na stadionima širom sveta. Na njihovom portalu nije objavljeno ništa što se odnosi na meč Crvena zvezda – Novi Pazar, što s druge strane ne mora da znači da nisu ništa tim povodom poslali kao dojavu na adresu UEFA.

Čak i da je stvarno FIFA dojavila našem Savezu šta im se zbiva na stadionima u Srbiji, kako je moguće da srpska „kuća“ fudbala nije sama videla takvu pojavu?

Ovo pitanje pokušali smo da postavimo Ivanu Nikoliću, predsedniku Disciplinske komisije FSS, tela koje je izreklo suspenziju stadiona Crvenoj zvezdi, ali on nije odgovorio na poziv Danasa.

FSS je inače godinama unazad „slep“ na mnoge nedozvoljene pojave na srpskim stadiona, ne samo od veličanja ratnih zločinaca, već do korišćenja pirotehničkih sredstava koja su svuda u Evropi zabranjena, omalovažavanja manjinskih zajednica, pa čak i vređanja porodica funkcionera, te i predsednika Republike Srbije. Zašto bi onda sad odjednom „progledao“ na veličanje Ratka Mladića, osuđenog ratnog zločinca čije murale po Beogradu čuva komunlna milicija, a režim o njemu menja stav, zavisno da li je za spoljnu ili unutrašnju upotrebu?

Sve su prilike da se srpska „kuća“ fudbala iz nekog razloga (moguće spoljnog) trgla i odlučila da sama reaguje na određene pojave. Međutim, njih je odlučila da pravda sakrivanjem iza FIFA i UEFA (po potrebi).

Čak i kada su u pitanju sumnje u nameštanje mečeva, UEFA je uvek srpskom Savezu slala preporuke da ispitaju određene utakmice. FSS je to u nekoliko navrata predstavljao javnosti kao naredbu koju mora da sprovede i na osnovu toga kažnjavao vinovnike. Bitno je da „osuđenik“ ne pomisli da ga FSS kažnjava, već ih „ne voli“ neko drugi.

Da li će i kada doći dan da će FSS smeti da jasno i glasno kaže Crvenoj zvezdi: „Kažnjeni ste zbog toga što su vaši navijači veličali ratnog zločinca, a to je naš delegat uočio na utakmici i zabeležio u zapisnik“ – ostaje da se vidi.

Istini za volju, treba reći da je napredak što je FSS za ovakvu stvar uopšte izrekao kaznu, pa makar se vadio na spoljni faktor. Da se pravila striktno poštuju, stadioni Zvezde i Partizana verovatno bi bili zaključani posle maltene svakog večitog derbija. Ali, u srpskom fudbalu gde svako svakom nešto duguje, gde niko nikome ne sme da se zameri radeći svoj posao – čak i ovakvi mali koraci, poput zatvaranja „Mitića“ zbog Mladića, deluju kao veliki iskorak. Neki bi rekli – ma nek se kriju iza koga hoće samo da rade svoj posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari