Kokezu sumnjiče za zloupotrebu donacija FIFA i UEFA 1foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Protiv bivšeg predsednika Fudbalskog saveza Srbije vodi se predistraga povodom malverzacija sa određenim transakcijama ka FSS.

Prema ekskluzivnim saznanjima Nova.rs, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Beogradu dalo je još prošlog aprila nalog policiji za prikupljanje obaveštenja radi provere određenih navoda o pojedinim transakcijama ka FSS-u, kao i navoda o nameštanju utakmica.

Pomenuti izveštaj odgovarajućih službi Ministarstva unutrašnjih poslova još uvek se čeka, a VJT je poslednju urgenciju poslalo 5. jula ove godine, u nameri da ubrza prikupljanje traženog materijala.

Nezvanične informacije Nove kažu da se provere odnose na donacije Međunarodne i Evropske fudbalske federacija (FIFA, UEFA) u iznosu od 130.000 evra FK Bežanija, a isti izvor takođe navodi da je pola te sume taj klub navodno „morao“ da „vrati“ FSS-u. Reč je o sumi od 65.000 evra.

Proverava se i da li je bilo uplate od milion dinara na račun FK Bežanija, ko je uplatio i koji je bio osnov uplate, a koji su potom uplaćeni (milion dinara) FSS-u kao kazne.

Inače, Slaviša Koleza je marta 2021. godine otišao sa mesta prvog čoveka najbogatijeg domaćeg sportskog Saveza, a njegovoj ostavci prethodilo je privođenje na informativni razgovor u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala. Na osnovu tvrdnji Aleksandra Kajmakovića, vlasnika brojnih klubova i restorana u Beogradu, da je do poslovnih odnosa sa uhapšenim vođom kriminalnog klana i „viđenim navijačem“ Partizana, Veljkom Belivukom, došao upravo preko predsednika FSS.

Ministar policije, Aleksandar Vulin, izjavio je tada da je visoki funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke, pozamašne imovine, tom prilikom odbio da bude ispitan (i) uz pomoć poligrafa.

“Ne razumem zašto je čovek u kojeg sam imao poverenje odbio poligraf, posebno zato što mu je rečeno da može da ide samo sa pitanjem da li je učestvovao u pripremi moje likvidacije“, prokomentarisao je prošle godine srpski predsednik Aleksandar Vučić.

U međuvremenu, FSS još nije dobio naslednika Kokeze u punom kapacitetu, a ključnu reč u njegovom odabiru, do karaja ovog oktobra, daće upravo najmoćniji političar i državnik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari