Kolaković: Srbija pripada svetskom vrhu, iako smo 11. na rang listi 1Foto: Srdjan Stevanovic/starsportphoto.com ©

Selektor muške odbojkaške reprezentacje Srbije puno očekuje od Svetskog prvenstva.

Orlovi sutra putuju u Poljsku, koja će zajedno sa Slovenijom, organizovati najveće planetarno takmičenje, pa je Igor Kolaković pred odlazak podvukao crtu ispod priprema i predočio svoju percepciju učešća selekcije na kojoj mu teče drugi mandat.

„Ako pogledamo sve prognoze koje se vrte po medijima i društvenim mrežama, niko nas ne ubraja u osam favorita, iako čak ni Rusija nije tu. To je možda činjenica, ali može da bude veliki motiv za sve nas da u datim okolnostima i na ovakvom prvenstvu pokažemo da Srbija pripada svetskom vrhu, iako smo trenutno 11. na svetskoj rang listi.

Naša očekivanja su svakako velika, jer smo se teško i strpljivo pripremali za ovaj šampionat. Nismo predugo, zato što je kalendar takmičenja takav kakav jeste… Iza nas je dobar period rada, i u Beogradu i na Kopaoniku. Na prijateljskim utakmicama smo mogli da posložimo stvari i da vidimo gde se trenutno nalazimo“, rekao je danas crnogorski stručnjak.

Naš tim će na teren prvi put 27. avgusta, kada se sastaje sa Ukrajinom.

„Težak protivnik već na startu. Rival koji je zadavao mnogo problema Srbiji u prethodnom periodu na evropskim prvenstvima. U pripremnom periodu su igrali veoma dobro. Prvo ćemo se na taj meč koncentrisati, a onda idemo utakmicu po utakmicu. Eliminacije su posle grupe, tako da će biti veoma zanimljiv šampionat. Ima mnogo favorita, kao što sam rekao – nema nas među prvih osam, ali ćemo dati sve od sebe da budemo tamo“.

U odnosu na Vagnerov memorijal Kolaković je u sastav uvrstio Milana Katića, koji će zameniti Mirana Kujundžića. S tim što će ovaj primač servisa ovog puta biti libero.

„Pravilo nam dozvoljava da menjamo libera iz utakmice u utakmicu, ali u ovom trenutku Katić može samo da nam pomogne na poziciji libera, s obzirom na to kakav problem ima sa ramenom. Momak je bio i u Ligi nacija, bio je pripreman da uđe kao primač servisa, ali iskomplikovala se situacija sa rupturom jednom, pa onda i drugom… Ja mu toliko verujem, i tim mu toliko veruje, tako da smo želeli da bude sa nama. Sigurno da nam može pomoći i kao libero, ako bude neophodno. Žao mi je što ne može da odigra svoju rolu kako smo zamislili, ali Mile je pouzdan igrač, naročito na prijemu“.

Selektor veruje da je ekipa dostigla željen nivo forme za jedan vrhunski i zahtevan turnir.

„Mislim da smo posle dugih priprema spremni. Nadam se da ćemo dizati formu iz utakmica u utakmicu, da ćemo biti bolji kako se budemo približavali eliminacionim mečevima… Mislim da je utakmica protiv Poljske pokazala da imamo čvrstinu, bez obzira na to što nismo uspeli da je rešimo u završnici. Osnova igre postoji, u svakom setu smo imali po neku glupost koju bi trebalo da izostavimo na ovako velikim utakmicama. Mislim da smo najbolje moguće spremni za početak“.

Odbojkaše posle grupne faze odmah čeka eliminacioni deo… U osmini finala će svi koji prođu biti poređani po učinku od prvog do 16. mesta, pa će onda biti određeni parovi.

„Mislim da ovaj sistem takmičenja nije loš. Nama odgovara jer smo ekipa koja ima malo više godina… Bolji nam je ovaj nego onaj što je bio planiran za Rusiju. Jedino što nam nije jasno što Poljska i Slovenija imaju brojeve jedan i dva u osmini finala, bez obzira na bodove. Već imaju privilegije jer su domaćini – igraju pred svojom publikom, očekuju finansijske dobitke, a onda im FIVB dodeljuje pozicije jedan i dva. Ne radi se o Vagnerovom turniru… Odbojka ne može da se otalja privatnih relacija, da svi budemo ravnopravni u doigravanju“, zaključio je Kolaković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari