Kolike su šanse da Piksi postane selektor za milion evra godišnje? 1Foto: STARSPORT

Dok fudbalska Srbija po ranijim rečima potpredsednika FSS Marka Pantelića namerava da do sredine februara čeka Dragana Stojkovića Piksija da odluči da li će sesti na klupu reprezentacije, mediji se u međuvremenu bave računicom koliko bi to zadovoljstvo koštalo.

Nezvanična informacija da bi već viđeni selektor zarađivao milion evra godišnje zvuči očekivano, ali još uvek nije garancija da su fudbaleri Srbije dobili novog šefa struke.

Vest koju su objavile Večernje novosti da će plata Piksija iznositi milion evra na godišnjem nivou i da je samo pitanje trenutka kada će staviti potpis na ugovor juče u FSS niko nije mogao da potvrdi ni zvanično, ni nezvanično.

Na pozive i poruke ne odgovara ni Piksi. Poslednje njegovo pojavljivanje u javnosti bilo je uoči Nove godine, kada je promovisao polaganje kamena temeljca za japansku fabriku guma u Inđiji, i od tada je za medije zapao u „zimski san“.

Tada je rekao da nije kandidat, ali da bi u slučaju da postane selektor mogao da garantuje da će odvesti Srbiju na Svetsko prvenstvo u Katar.

Kako je jedini koji se usudio da garantuje da bi „orlovi“ igrali u Kataru, nije ni čudo da se FSS za njega uhvatio kao „pijan plota“ i da čak i neformalno (preko medija) pokušava da izvrši pritisak na petu Zvezdinu zvezdu da prihvati posao.

Ako su tačni nezvanični navodi da su Vladan Milojević i Veljko Paunović odbili ponude, odnosno zvanični da na klupu Srbije nisu mogli/želeli da sednu ni Siniša Mihajlović i Rejmond Domenek (lično potvrdili), onda je Piksi ostao jedina „slamka“ na koju FSS može da igra, a da dobije renomirano ime.

Međutim, ako se pogleda u ne tako daleku istoriju lako se zaključuje da je Piksiju u ovom trenutku ipak praktičnije da za Srbiju navija iz Pariza ili Majamija nego da se u nju vraća.

Od kako je završio igračku karijeru susretao se samo sa problemima u svojoj otadžbini, a na kraju je doživeo i da iz kafića na stadionu kluba u kome kao peta Zvezdina zvezda treba da bude istinska legenda bude izbačen od strane huligana.

Za vreme dok je bio predsednik Fudbalskog saveza Jugoslavije likvidiran je generalni sekretar te organizacije Branko Bulatović, a ubica još uvek nije pronađen.

Na čelu Crvene zvezde susreo se sa jakim otporom kada je navijačima pokušao da ukine finansijske beneficije koje su godinama unazad navikli da dobijaju od kluba.

Tih dana je konstantno dobijao preteće poruke, a u više navrata mu je automobil bio demoliran.

Optuživan je da je ostavio minus u kasi crveno-belih, iako su kasnije uprave napravile neuporedivo veću rupu u klupskom budžetu.

Na kraju je čak na njegovu porodičnu kuću u predgrađu Niša bačena bomba, a policija takođe ni taj slučaj do danas nije razrešila.

Ako je tačno da „para vrti gde burgija neće“, onda čak i Marko Pantelić lako može sabrati da milion evra godišnje nije dovoljno za Piksija.

Naročito ako se zna da iskusni strateg do kraja ove godine treba da primi oko 3,5 miliona evra od kineskog Gvanguža R&F, ali pod uslovom da ne prihvati novi angažman.

Kinezi mu od ranije duguju i dodatna dva miliona evra, ali njihova isplata ne zavisi od prihvatanja novog posla.

Na kraju treba naglasiti i da sa milion evra godišnje Piksi čak ne bi bio najplaćeniji srpski selektor svih vremena.

Radomir Antić je posle plasmana u Južnu Afriku 2010. dobio godišnju platu od 1,2 miliona evra, koju je doduše kasnije sa kamatom naplatio na osnovu presude Suda za sportsku arbitražu u Lozani.

On je i pre tog ugovora sa oko 600.000 evra godišnje bio najplaćeniji u istoriji.

Siniša Mihajlović je „orlove“ vodio za 400.000 evra godišnje, a Holanđanin Dik Advokat za oko 300.000.

Iz ove perespektive deluje da je Slavoljub Muslin plasman u na Mundijal u Rusiji izborio za siću, pošto mu je godišnja plata po medijskim natpisima iznosila oko 250.000 evra.

Piksi je uoči Nove godine rekao i da je glavni uslov da bi postao selektor taj da ga „Srbija iskreno želi“.

Dileme nema da ga Marko Pantelić i vrh FSS iskreno žele, ali to izgleda nije dovoljno.

Podsetimo i da je Piksi rekao da u Inđiji nije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pričao o tome da li bi bio selektor jer, kako je naglasio, „to nije pitanje kojim treba da se bavi jedan predsednik države“.

Šta je onda presudno zbog čega Piksi nije ponovio svoje „ne“, ali nije rekao ni „da“?

Da li možda postoje drugi razlozi ili vidovi pritisaka, možda povezani s vremenom kada je finansijska inspekcija češljala račune Crvene zvezde, za sada može samo da se nagađa.

A možda Piksi smatra da ne treba da više puta ponavlja ono što je rekao, samo to nadležni u FSS još uvek nisu shvatili.

Možda je priča o njegovoj plati alibi da se kupi vreme jer ne postoji plan „B“ za selektora, a i dobro zvuči u javnosti da su mu obezbeđeni „avioni i kamioni“, ali on nije dovoljno patriota.

Za punu istinu biće neophodno da progovore obe strane.

Petko na Mundijal za 3.000 evra mesečno

Plata Ilije Petkovića kada je reprezentaciju Srbije i Crne Gore odveo na Svetsko prvenstvo u Nemačkoj 2006. godine iznosila je 3.000 evra mesečno. Petko je bio ne samo „najjeftiniji“ selektor na tom Mundijalu, već i najmanje plaćeni šef struke „A“ selekcije Srbije u ovom veku. Danas je teško verovati da bi se takav stručnjak mogao pronaći za te pare, pošto nezvanično čelnici Saveza imaju veće plate od toga.

Remi sa Dominikancima

Reprezentacija Srbije predvođena v. d. selektora Ilijom Stolicom, koji je na Američku turneju poveo tim sastavljen od igrača domaće Superlige, odigrala je nerešeno protiv Dominikanske Republike (0:0). Mreža se na meču ipak bila jednom zatresla, ali je sudija odlučio da zbog ofsajda poništi gol Vukadinovića. Narednu utakmicu Srbija igra u četvrtak protiv Paname. Prethodno zakazani meč sa SAD u Orlandu je otkazan jer igrači Srbije nisu dobili vize za ulazak u tu zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari