"To što Novak radi nije čudo nego kvalitet, on sada istražuje nove sfere i dubine": Koliko dugo Đoković može da nastavi da posle 36. godine bude najbolji na svetu? 1Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Kada Novak Đoković obori neki novi rekord – to više nije vest. Srpski teniser toliko je navikao planetu na pomeranje granica, da se sada njegovi novi rekordi smatraju potpuno uobičajenim.

Radmilo Armenulić, teniski trener, objašnjava za danas da to što je Đoković beleži 400. nedelju na prvom mestu ATP liste neće decenijama niko moći da ponovi.

– To je rekord koji narednih 50 godina ne verujem da će iko prestići. Neko bi morao da 5-6 godina bude na prvom mestu, što je praktično nemoguće. Što se mene tiče, to je gotova stvar da je Novak najveći rekorder svih vremena. Pritom ne mislim samo na tenis – tvrdi Armenulić.

Bivši selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije Bogdan Obradović smatra da često nismo svesni koliko Đoković pomera granice, ne samo tenisa, nego ljudskog organizma.

– Teško je objasniti fenomen Novaka Đokovića a da ne zađemo u neku vannaučunu sferu. Što je stariji i stariji on kao da je mlađi i mlađi. Njegova igra, napredak, odnos prema publici i protivnicima, to je sve neverovatno. Ne znam odakle više nalazi motiv u igri. On stalno pronalazi nove sfere, kao ronioci koji istražuju nepoznate dubine on tako pliva u tom tenisu sve dublje i dublje, istražuje neko nove špilje. Nemate mnogo takvih primera u sportu, od Majkla Džordana, Karla Luisa, Pelea, ali niko nije trajao ovoliko dugo. Ako kažemo da su umor i motiv samo stvar psihe, a šta je onda sa telom? Gde njegovo telo pronalazi i dalje ovoliko snage za ovakve mečeve? Ne znam za primer sportiste koji nikada nije bio povređen. Novak osim problema s ramenom koji je zalečio nikada nije imao ozbiljnu povredu. Čovek je bukvalno „perpetu mobile“ – navodi Obradović.

Aktuelni selektor Dejvis kup reprezentacije Viktor Troicki ističe da je Đokovićev motiv neverovatan.

– Ovo mu možda nije najuspešnija, ali je sigurno jedna od najboljih sezona u njegovoj karijeri, što je veoma impresivno ako uzmemo u obzir njegove godine i sve ono što je do sada osvojio. Prvo mesto je zasluga za rad, mada verujem da on ne juri to samo po sebi. Koncentrisaće se samo na grend slemove i velike masterse i ako dobro rasporedi snagu ostaće još dugo prvi. Mislim da ima motiv da ostane najbolji i dokle god ga to bude guralo napred ne brinem da će ga i telo služiti. Za njega kao da ne postoje granice – priča Troicki.

"To što Novak radi nije čudo nego kvalitet, on sada istražuje nove sfere i dubine": Koliko dugo Đoković može da nastavi da posle 36. godine bude najbolji na svetu? 2
Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Trener Nikola Pilić objašnjava da iza Đokovićevog dara stoji naporni rad.

– To što Novak radi nije čudo nego kvalitet. On i dalje može da svoje telo uvede u šestu brzinu u tih pet-šest najbitnijih nedelja u sezoni u koliko odigra najveće mečeve. Bog mu je dao da u 36. godini i dalje ima šestu brzinu, dok njegovi vršnjaci više u tom dobu ne mogu ni do pete brzine da dobace. Tome je doprinelo, naravno, i što je on izuzetna ličnost koja ume da taj dar iskoristi na najbolji način. A nemojte sumnjati da iza toga stoji neverovatan rad i upornost – zaključuje Pilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari