Komšija iz Monte Karla, neostvareni skijaš, "Gučijev" maneken na Vimbldonu, navijač Milana: Ko je Janik Siner, Đokovićev protivnik u polufinalu? 1Foto: AP/Alberto Pezzali

Kad se u petak na Centralnom terenu sretnu drugi „reket“ sveta Novak Đoković i Italijan Janik Siner, osmoplasirani na svetskoj listi, biće to najveća razlika u godinama na meču dvojice polufinalista Vimbldona u doba profesionalizma (od 1968) – 14 godina i 86 dana.

Đoković je u drugom mesecu svoje 37. godine treći najstariji polufinalista najuglednijeg teniskog turnira u Open eri (australijska legenda Ken Rouzvel s nepunih 40 i trijumfovao 1974, Federer u antologijskom finalu s našim asom 2019. išao u susret svom 38. rođendanu).

Siner, treći Italijan u polufinalu Vimbldona (Nikola Pjetranđeli 1060, Mateo Beretini 2021), što mu je i najdalji domet na turnirima za grend slem, s 21 godinom i 329 dana je i najmlađi polufinalista s Apenina u Open eri (Adrijano Panata bio tačno godinu stariji od njega kad se borio za ulazak u finale Rolan Garosa 1973, ali bez uspeha jer mu je put preprečio Nikola Pilić s 3:0 u setovima).

Mogao je Sinerov leksikon da izgleda i drukčije i da sve to postigne još lane, ali su mu snovi na Vimbldonu srušeni taman kad je bio u najslađem snu. Vodio je u četvrtfinalu protiv Đokovića s 2:0 u setovima, ali zubi mladog lava nisu očvrsnuli toliko da se i iz neočekivano povoljne situacije načine odsudni koraci protiv starog vuka. Šampionu su sledeća tri seta pripala rutinski – 5:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:2 – kao i što su oba u njihovom jedinom prethodnom susretu, u drugom kolu na mastersu na šljaci u Monte Karlu 2021 (6:4, 6:2).

Baš su njih dvojica najavili turnir u vašarskom ambijentu pre nekoliko meseci. Na plažu Azurne obale su sišli iz svojih rezidencija u Monte Karlu. Tamo su praktično u komšiluku. Nezvanično su se sretali u tensikoj akademiji Rikarda Pjatija u Italiji, kroz koju su obojica prošli.

Đoković gaji neskrivene simpatije prema Sineru. Smatra ga predvodnikom nove generacije, što ovaj tek treba da potvrdi. Razvojni put italijanskog tenisera u juniorskim danima nije bio tipičan. Nikada nije igrao na grend slem turnirima za taj uzrast, što je praktično predvorje seniorske karijere. Najbolji rejting među juniorima bio mu je 133. mesto (Rubljov, koga je Đoković izbacio u četvrtfinalu, bio i prvoplasirani).

Kad je prešao u više razrede, Siner je brzo počeo da pokazuje raskošni talenat. Završio je 2019. na 78. mestu ATP liste kao najmlađi među 80 još od španskog asa Rafela Nadala 2003. Karijera mu je nadalje neprestano bila u usponu. Pokazalo se da je načinio pravi izbor birajući tenis pre fudbala i skijanja. Budući da je rođen u Južnom Tirolu na severu zemlje, smučanje je bilo sasvim logično za sportske početke. Bio je s osam godina čak i državni prvak u veleslalomu.

U 13. godini se definitivno opredelio za tenis. Prevagnula je njegova želja da se nadmeće direktno s protivnikom. Prešao je kod Pjatija. Treninzi su postali ozbiljniji…

Kao zvezda u sponu već ima nekoliko ugovora sa svetski poznatim markama. „Guči“ ga je odabrao za svog ambasadora na Vimbldonu. Izazvao je pažnju pojavljujući se na terenu s torbom u prepoznatljivim bojama  tog brenda.

Strogi kodeks Vimbldona o belom ne važi za torbe, ali je Siner, za svaki slučaj, prethodno obavio razgovore s organizatorima, jer, kaže, niko nikada nije na taj način, odstupajući o tradicije, spojio spojio sportsku i luksuznu modu.

Ono što je zajedničko Đokoviću i Sineru i o čemu mogu da zbore kad se sretnu jesu simpatije prema italijanskom fudbalskom velikanu Milanu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari