Nema mesta panici ako kola krenu nizbrdo: Đoković rekorder i kad izgubi u prvom setu 1Foto: AP/Kirsty Wigglesworth

U svom 400. meču na turnirima za grend slem Novak Đoković, drugi „reket“ sveta, rekorder po broju titula s četiri najveća međunarodna teniska takmičenja (23), izborio se za ulazak u polufinale Vimbldona, a među četiri najbolja uopšte jeste 46. put, što je dostignuće u kojem prednjači sa švajcarskim asom Rodžerom Federerom (sledi Španac Rafael Nadal s 38).

Pošto je četvorostruki uzastopni vimbldonski osvajač, koji je na dva koraka od devetog trofeja na najuglednijem turniru „belog sporta“, u četvrtfinalu savladao Rusa Andreja Rubljova, sedmoplasiranog na svetskoj listi, uknjižio je i 66. grend slem pobedu protiv igrača koji su među deset vodećih. Prethodne dve takve bile su mu na Rolan Garosu, u polufinalu sa Špancem Karlosom Alkarazom, prvoplasiranim, i u finalu s Norvežaninom Kasperom Rudom, četvrtoplasiranim.  U Parizu je i nadmašio Federera, koji ih ima 64 (treći Nadal s 55).

Đoković je još jednom stavio na znanje da nema mesta panici i ako mu kola krenu nizbrdo, to jest kada izgubi u prvom setu kao što se desilo protiv Rubljova – 4:6, 6:1, 6:4, 6:3. I u 46. takvoj situaciji nije izgubio tlo pod nogama nego ga je čelična snaga volje iznela do pobede. I to je rekordan podatak. Legenda američkog tenisa Andre Agasi se „čupao“ 44 puta, a Federer 42.

Pobeda protiv neugodnog Rusa, koji ni osmi put nije prošao iz četvrtfinala dalje, bila mu je 14. vimbldonska posle izgubljenog prvog seta, što je u ravni s proslavljenim Nemcem Borisom Bekerom, svojim nekadašnjim trenerom. Slede američki teniser Ivan Lendl i Australijanac Mark Filipusis sa po 13.

Prvi put kada je Đoković prošao dalje iako je izgubio uvodni set, bilo je i kada je izgubio i drugi. Na svom debitantskom Vimbldonu 2005. 18-godišnjak iz Beograda je načinio potpuni preokret protiv Španca Giljerma Garsije Lopeza posle više od četiri časa igre.

Prethodni takav razvoj događaja posle prvog seta imao je u finalu s Australijancem Nikom Kirjosom prošle godine – 4:6, 6:3, 6.4, 7:6 (7:3). Ne računajući četvrtfinale 2017. protiv Čeha Tomaša Berdiha, kome je predao meč u drugom setu zbog povrede, poslednji put ga je snašlo da iz izgubljenog prvog seta ode i u poraz protiv Amerikanca Sema Kverija 2016. u trečem kolu – 7:6 (8:6), 6:1, 3:6, 7:6 (7:5).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari